Strona 1 z 1

Sernik jamajski

: 09 lis 2016, 19:30
autor: Anuś
Składniki:
750 g sera półtłustego
100 g ryżu suchego
500 ml mleka
3 całe jajka
3 łyżki malibu lub amaretto
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Ryż ugotować na mleku, Twaróg zmielić przez maszynkę na sitku o najmniejszych oczkach, dodać do niego przestudzony, ugotowany ryż razem z mlekiem. Następnie dodać alkohol, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, oraz śmietanę. Masę serową przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik piec przez około 70 minut w temperaturze 175 stopni ( górna i dolna grzałka),Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku przez około godzinę. Wystudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową. Na moim cieście jest polewa z gorzkiej czekolady i trochę lukrowej.
Smacznego :D
P1040645.JPG

Re: Sernik jamajski

: 09 lis 2016, 19:40
autor: Maad
super sernik i do tego BEZGLUTENOWY :D :D :D

Re: Sernik jamajski

: 09 lis 2016, 19:42
autor: Ela K.
Wow!!!!!! Oj Pani , Pani niech nie szczuje tylko da kawałek ;)