Salami 'siekane' wg. tiera
: 09 lis 2016, 22:01
Do zrobienia takiej salami potrzebujemy:
- 4 kg łopatki wieprzowej
- słonina 0,3 kg (solimy 18 g/1 kg)
- mieszanka peklująca 50/50 (sól warzona i peklosól) używamy dawki od 23-25 g na kg.
Łopatkę kroimy w kawałki ok 2-3 cm, dodajemy mieszankę i dobrze mieszamy. Słoninę kroimy w paski i solimy, przykrywamy tym mięso i odstawiamy do lodówki na 5-6 dni. Następnie mięso mielimy na sitku 4-5 mm, słoninę siekamy w drobną kostkę nożem. Mniej więcej tak
Teraz dodajemy przyprawy:
- Kmin rzymski 6 g
- cukier 10 g
- czosnek 25 g
- pieprz mielony 13 g
Wszystko wyrabiamy i nadziewamy w osłonki białkowe
Kiełbasę wieszamy na 2-3 dni w ciepłym miejscu np. kuchnia, następnie przenosimy do pomieszczenia gdzie będą panować temp. w granicach 10-14 C, wilgotność też jest wskazana. Jak sobie poradzić z tym w domowych warunkach? po prostu wieszamy nasze 'salami' w kartonie z pojemnikiem wody. Żeby uzyskać pleśń spryskujemy roztworem pleśni pozyskanej np. z salami kupionej w sklepie (moczymy osłonkę lub jelito w wodzie i tym pryskamy)
Po 7-8 dniach pojawią się pierwsze oznaki pleśni kiełbasę dojrzewamy min 3-4 tyg.
Możemy delikatnie podwędzić, co nadam nam ciekawego orzechowego posmaku.
A gotowa salami po kilku tygodniach wygląda tak
- 4 kg łopatki wieprzowej
- słonina 0,3 kg (solimy 18 g/1 kg)
- mieszanka peklująca 50/50 (sól warzona i peklosól) używamy dawki od 23-25 g na kg.
Łopatkę kroimy w kawałki ok 2-3 cm, dodajemy mieszankę i dobrze mieszamy. Słoninę kroimy w paski i solimy, przykrywamy tym mięso i odstawiamy do lodówki na 5-6 dni. Następnie mięso mielimy na sitku 4-5 mm, słoninę siekamy w drobną kostkę nożem. Mniej więcej tak
Teraz dodajemy przyprawy:
- Kmin rzymski 6 g
- cukier 10 g
- czosnek 25 g
- pieprz mielony 13 g
Wszystko wyrabiamy i nadziewamy w osłonki białkowe
Kiełbasę wieszamy na 2-3 dni w ciepłym miejscu np. kuchnia, następnie przenosimy do pomieszczenia gdzie będą panować temp. w granicach 10-14 C, wilgotność też jest wskazana. Jak sobie poradzić z tym w domowych warunkach? po prostu wieszamy nasze 'salami' w kartonie z pojemnikiem wody. Żeby uzyskać pleśń spryskujemy roztworem pleśni pozyskanej np. z salami kupionej w sklepie (moczymy osłonkę lub jelito w wodzie i tym pryskamy)
Po 7-8 dniach pojawią się pierwsze oznaki pleśni kiełbasę dojrzewamy min 3-4 tyg.
Możemy delikatnie podwędzić, co nadam nam ciekawego orzechowego posmaku.
A gotowa salami po kilku tygodniach wygląda tak