Konserwa mięsna, mięsiwo w słoiku
: 11 mar 2017, 20:04
Dzisiaj przygotowałem konserwę słoikową w w dwóch wersjach smakowych.
Składniki:
-łopatka lub szynka wieprzowa
-peklosól 18-20g/kg mięsa
-woda ciepła do rozpuszczenia żelatyny 100ml/kg
-żelatyna 4g/kg
-pieprz czarny mielony 1,5g/kg
Do wersji pierwszej dodałem dodatkowo gałkę muszkatałową w ilości 0,5g/kg, a do wersji drugiej majeranek 1g/kg oraz czosnek 4g/kg.
Wykonanie:
Mięso myjemy, czyścimy z grubszych błon i nadmiaru tłustego(można zostawić jak ktoś lubi). Następnie kroimy w kawałki 2x2cm, dodajemy peklosól, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24h. Następnie mięso mieszamy dodajemy przyprawy i rozpuszczoną żelatynę(ostudzoną). Mieszamy ponownie i napełniamy słoiki. Gotujemy 3-krotnie 70/50/35 minut. Po ostatnim gotowaniu i ostygnięciu wkładamy słoiki do lodówki. Rano cieszymy się pyszną konserwą Smacznego
Składniki:
-łopatka lub szynka wieprzowa
-peklosól 18-20g/kg mięsa
-woda ciepła do rozpuszczenia żelatyny 100ml/kg
-żelatyna 4g/kg
-pieprz czarny mielony 1,5g/kg
Do wersji pierwszej dodałem dodatkowo gałkę muszkatałową w ilości 0,5g/kg, a do wersji drugiej majeranek 1g/kg oraz czosnek 4g/kg.
Wykonanie:
Mięso myjemy, czyścimy z grubszych błon i nadmiaru tłustego(można zostawić jak ktoś lubi). Następnie kroimy w kawałki 2x2cm, dodajemy peklosól, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24h. Następnie mięso mieszamy dodajemy przyprawy i rozpuszczoną żelatynę(ostudzoną). Mieszamy ponownie i napełniamy słoiki. Gotujemy 3-krotnie 70/50/35 minut. Po ostatnim gotowaniu i ostygnięciu wkładamy słoiki do lodówki. Rano cieszymy się pyszną konserwą Smacznego