Koniak Podlaski
: 21 mar 2017, 12:14
Koniak Podlaski
Przepis na Koniak Podlaski to "nalewka" o ciekawym smaku, którą można szybko przyrządzić i odstawić do leżakowania na minimum 6 tygodni. Dlatego to idealny dodatek na najbliższe świąteczne, rodzinne spotkanie.
Generalnie sposób na przyrządzenie tego alkoholu regionalnego jest prosty. Składniki korzenne wrzucamy do mieszanki karmelu i spirytusu i odstawiamy. Po kilku dniach filtrujemy i oddajemy do leżakowania w chłodne i ciemne miejsce. Teraz szczegółowo:
Składniki koniaku podlaskiego:
spirytus (60%, nie powinien być mocniejszy, ponieważ nie dolewa się wody) – 1 l
suszone śliwki – 6 szt, bez pestek
rodzynki – 2 łyżki
wanilia – 1/2 laski
goździki – 4 szt
czarny pieprz – 2 ziarna
ziele angielskie – 2 sztuki
listek laurowy – 1 szt
cukier – 1 szklanka
Śliwki kroimy, pozostałe składniki korzenne tłuczemy lub siekamy i wsypujemy do jakiegoś godnego gąsiora. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel, można z dodatkiem odrobiny wody. Karmel wlewamy do pojemnika ze składnikami owocowo-korzennym i. Do wszystkiego dodajemy spirytus.
Szczelnie zakryty gąsior z koniakiem podlaskim potrząsamy raz dziennie.
Po 4 dniach filtrujemy naszą regionalną nalewkę i przelewamy do butelek. Tam powinna leżakować minimum 6 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. I tak powstaje koniak podlaski – trunek równy w smaku jak jego drogi i importowany odpowiednik znad Sekwany, a nawet lepszy, bo swojski i o znanym nam składzie:)
http://alkoholeregionalne.pl/koniak-podlaski
Przepis na Koniak Podlaski to "nalewka" o ciekawym smaku, którą można szybko przyrządzić i odstawić do leżakowania na minimum 6 tygodni. Dlatego to idealny dodatek na najbliższe świąteczne, rodzinne spotkanie.
Generalnie sposób na przyrządzenie tego alkoholu regionalnego jest prosty. Składniki korzenne wrzucamy do mieszanki karmelu i spirytusu i odstawiamy. Po kilku dniach filtrujemy i oddajemy do leżakowania w chłodne i ciemne miejsce. Teraz szczegółowo:
Składniki koniaku podlaskiego:
spirytus (60%, nie powinien być mocniejszy, ponieważ nie dolewa się wody) – 1 l
suszone śliwki – 6 szt, bez pestek
rodzynki – 2 łyżki
wanilia – 1/2 laski
goździki – 4 szt
czarny pieprz – 2 ziarna
ziele angielskie – 2 sztuki
listek laurowy – 1 szt
cukier – 1 szklanka
Śliwki kroimy, pozostałe składniki korzenne tłuczemy lub siekamy i wsypujemy do jakiegoś godnego gąsiora. Z cukru robimy niezbyt ciemny karmel, można z dodatkiem odrobiny wody. Karmel wlewamy do pojemnika ze składnikami owocowo-korzennym i. Do wszystkiego dodajemy spirytus.
Szczelnie zakryty gąsior z koniakiem podlaskim potrząsamy raz dziennie.
Po 4 dniach filtrujemy naszą regionalną nalewkę i przelewamy do butelek. Tam powinna leżakować minimum 6 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. I tak powstaje koniak podlaski – trunek równy w smaku jak jego drogi i importowany odpowiednik znad Sekwany, a nawet lepszy, bo swojski i o znanym nam składzie:)
http://alkoholeregionalne.pl/koniak-podlaski