Strona 1 z 1
Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 13:50
autor: lesniak
W zeszłym tygodniu byłem w Łodzi na jednodniowych warsztatach oto fotorelacja i kilka ciekawostek jakie udało mi się zaobserwować.
Troć wędrowna z cylkulatora.
PICT0008.JPG
Jabłko pocięte cieniutko na ok 1 mm zamarynowane i kompresowane.
PICT0010.JPG
Troć wędrowna z cyrkulatora - temp. 39 C, czas 20 - 30 min, zasolona wcześniej w 8 % solance na - 11 min
PICT0012.JPG
Gotowe danie. Dodatkowo - puder z oliwy, ogórki marynowane podsmażone, woda z ogórków i suszone oliwki.
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 14:09
autor: lesniak
Halibut smażony na maśle z risotto selerowy.
PICT0055.JPG
Halibut w solance 8 % - 8 min, smażony na maśle z dołożonym czosnkiem i gałązkami zielonego tymianku najpierw skórą do dołu następnie polewany łyżką masłem na rybę. Czosnek - główka przekrojona na pół razem z łupiną.
Risott z selera - seler pokrojony w kostkę 2mm ugotowany ale nie rozgotowany podsmażony na maśle podlany białym winem octem winnym, dodany tarty parmezan, sól i śmietana.
PICT0057.JPG
Gotowa potrawa.
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 17:33
autor: Gonzo
O Panie
Jabłko pocięte na 1mm, seler pocięty na kostkę 2x2mm.Toż to maszyny trzeba mieć
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 18:28
autor: lesniak
Jabłko było krojone maszynowo ale seler nożem. Można kroić grubsze plastry i wiekszą kostkę.
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 21:15
autor: bwie
Gonzo pisze:.... to maszyny trzeba mieć
Krzysiu od ok 10 lat używam wynalazku firmy Börner, obecnie mam ten z 1 filmiku ... powiem Ci, że daje radę
Nawet @tusiaczek się niechcący zaraził i też sobie kupił
https://www.youtube.com/watch?v=mGTudEnNv24https://www.youtube.com/watch?v=LuQ2QuHwjyQ
Re: Warsztaty kulinarne w Studio Kulinarne Farutexu w Łodzi
: 22 mar 2017, 23:03
autor: Gonzo
bwie pisze:Nawet @tusiaczek się niechcący zaraził i też sobie kupił
Widziałem u Tusiaka jak cebulę kroił w kostkę. Podobało mi się