Kiełbasa marynowana :)
: 30 mar 2017, 20:11
Przepis dostaliśmy od znajomego szefa kuchni. Zrobiliśmy i stwierdziliśmy, że nam smakuje . Będzie jeszcze nie raz gościła na naszym stole.
Polecam spróbować i sprawdzić czy "kwaśna kiełbasa" Wam odpowiada. Pod wódeczkę będzie genialna
Kiełbasa marynowana
Składniki:
1kg białej kiełbasy parzonej
Marynata:
- cebula czerwona 2 główki
- cebula biała 2 główki
- ziele angielskie 15 jagód
- liść laurowy 15 szt
- czosnek 1 główka
- sól ok.100 g
- cukier ok.150 g
- ocet 10% 0,35 l
- koper świeży 1 pęczek
- olej 100 g
- woda około 0,5l
Białą kiełbasę pokroiłem w kawałki i podsmażyłem na patelni , tak sam z siebie potraktowałem ją na patelni curry i czerwoną czubrycą. Gorącą kiełbasę przełożyłem do słoika i zalałem gorącą marynatą.
Marynata: Liście laurowe wraz z zielem angielskim smażymy na sucho w garnku do zrumienienia, po czym podlewamy olejem i wrzucamy pokrojone w piórka cebule czerwone i białe, tak by je zeszklić. Na koniec dorzucamy całe ząbki czosnku. Po kilku minutach uzupełniamy wodą i czekamy aż zawrze, wtedy dolewamy ocet i wsypujemy sól i cukier.
Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .
Smacznego
Polecam spróbować i sprawdzić czy "kwaśna kiełbasa" Wam odpowiada. Pod wódeczkę będzie genialna
Kiełbasa marynowana
Składniki:
1kg białej kiełbasy parzonej
Marynata:
- cebula czerwona 2 główki
- cebula biała 2 główki
- ziele angielskie 15 jagód
- liść laurowy 15 szt
- czosnek 1 główka
- sól ok.100 g
- cukier ok.150 g
- ocet 10% 0,35 l
- koper świeży 1 pęczek
- olej 100 g
- woda około 0,5l
Białą kiełbasę pokroiłem w kawałki i podsmażyłem na patelni , tak sam z siebie potraktowałem ją na patelni curry i czerwoną czubrycą. Gorącą kiełbasę przełożyłem do słoika i zalałem gorącą marynatą.
Marynata: Liście laurowe wraz z zielem angielskim smażymy na sucho w garnku do zrumienienia, po czym podlewamy olejem i wrzucamy pokrojone w piórka cebule czerwone i białe, tak by je zeszklić. Na koniec dorzucamy całe ząbki czosnku. Po kilku minutach uzupełniamy wodą i czekamy aż zawrze, wtedy dolewamy ocet i wsypujemy sól i cukier.
Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .
Smacznego