Strona 1 z 1

WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 14:05
autor: Ela K.
Święta nadchodzą wielkimi krokami a ja i nie tylko ja cały czas jeszcze bez pomysłu co pysznego zaserwować gościom. Może wpiszecie swoje pomysły na popisowe danie obiadowe, przystawkę, sałatkę lub ciasto :)

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 17:55
autor: maria.s
Witaj Elu! Znalazłam ciekawy przepis na sałatkę posting.php?mode=reply&f=66&t=595 Smacznego :)

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 18:00
autor: maria.s

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 19:10
autor: Ela K.
Witaj Marysiu , niestety nic nie widać :(

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 19:48
autor: tier
Ela, Tort... :D

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 22:43
autor: Pools
Ja z nietypowych rzeczy planuję ozorek wołowy w galarecie na półmisku z sosem tatarskim, dodatkowo część zrobię z papryką w osłonce barierowej tak jak Krzysztof w swoich eksperymentach z żelatyną.
Zamierzam też, po raz pierwszy w życiu upiec ciasto. Jako że fanem makowca jestem, więc będzie makowiec. Zamierzam skorzystać z tego przepisu: http://czarygary.blogspot.com/2014/12/makowiec-najlepszy.html Jak myślicie ? Przepis dobry ?

Re: WIELKANOC 2017

: 07 kwie 2017, 23:07
autor: Ela K.
Z makowcem nie pomogę :) Ja zrobię mazurka ze śliwkami w rumie i czekoladą . :D , no i paschę :D

Re: WIELKANOC 2017

: 08 kwie 2017, 8:02
autor: maria.s
Witaj Elu! Sałatka ta nazywa się ,,warstwowa sałatka leśna polana" z pieczarkami http://beszamel.se.pl/salatki-warstwowe ... cia,17150/

Re: WIELKANOC 2017

: 10 kwie 2017, 17:33
autor: Andym
Zamierzam też, po raz pierwszy w życiu upiec ciasto. Jako że fanem makowca jestem, więc będzie makowiec.
Mak parzyłbym w lnianym worku, wsypany do kotła luzem, bardzo chętnie się przypala. Jest złośliwy prawie tak samo jak mleko :). Bardzo ważna jest również konsystencja maku i ciasta. Dąży się do jednakowej, ale nie jest to proste. Pilnuj stopnia rozrostu ciasta, jeśli pod papierem będzie już bardzo mało luzu, wtedy do pieca. Jeśli wypiekasz makowiec w formie, papier jest zbędny, stosujemy go, jeśli pieczemy na blachach. Jeśli zdecydujesz się na formę, możesz np. zwinięty makowiec pokroić na trzy pasy wzdłuż, zostawiając niedocięcie na jednym z końców. Pleciesz w warkocz, podwijasz koniec i wkładasz do formy. Taka postać makowca jest łatwiejsza, polecam - jak na pierwszy raz. Powodzenia.
Pozdrawiam