Zakwas na żur
: 09 kwie 2017, 22:07
Do świąt został tydzień wiec pora zrobić zakwas na wałsny żur.
Zakwas na żur
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
1 - 2 ząbki czosnku
Kawałek skórki chleba na zakwasie.
Wykonanie:
Zagotować wodę wystudzić, wlać do garnka kamiennego lub słoja, dodać mąkę, zmiażdżony czosnek i skórkę chleba wymieszać przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 3 - 4 dni w ciepłe miejsce co dziennie raz zamieszać.
Zakwas na żur
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
1 - 2 ząbki czosnku
Kawałek skórki chleba na zakwasie.
Wykonanie:
Zagotować wodę wystudzić, wlać do garnka kamiennego lub słoja, dodać mąkę, zmiażdżony czosnek i skórkę chleba wymieszać przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 3 - 4 dni w ciepłe miejsce co dziennie raz zamieszać.