Bułki mleczne.
: 13 kwie 2017, 9:59
Bułki mleczne.
Bułki, które często piekę i są bardzo smaczne najlepiej smakują z masłem i dżemem.
Składniki:
5 dag świeżych drożdży
½ kg mąki pszennej
1 szk. mąki pszennej do podsypki.
2 jaja duże
¼ kostki masła
1 szk. mleka
4 łyżki cukru
Szczypta soli
Jajo do smarowania,
Mak
Wykonanie:
Rozczyn - Do miski wlać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 6 łyżek mąki. Wszystko wyrobić na jednolitą masę przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 min.
Masło stopić i odstawić do wystygnięcia, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier i roztrzepane jajka.
Do miski z rozczynem wsypać mąkę wlać pozostałe składniki i posolić, wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Następnie formować kulki wielkości ok. 6 cm układać na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, ok 15 - 20 min. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, aż bułeczki będą rumiane.
Bułki, które często piekę i są bardzo smaczne najlepiej smakują z masłem i dżemem.
Składniki:
5 dag świeżych drożdży
½ kg mąki pszennej
1 szk. mąki pszennej do podsypki.
2 jaja duże
¼ kostki masła
1 szk. mleka
4 łyżki cukru
Szczypta soli
Jajo do smarowania,
Mak
Wykonanie:
Rozczyn - Do miski wlać ¼ szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 6 łyżek mąki. Wszystko wyrobić na jednolitą masę przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 min.
Masło stopić i odstawić do wystygnięcia, dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier i roztrzepane jajka.
Do miski z rozczynem wsypać mąkę wlać pozostałe składniki i posolić, wyrobić wszystko na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Następnie formować kulki wielkości ok. 6 cm układać na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, ok 15 - 20 min. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, aż bułeczki będą rumiane.