Strona 1 z 1

Polędwica bosmańska

: 16 kwie 2017, 12:18
autor: Henio
Łosoś bałtycki solony 12 h - solanka to sól morska 1-10 = przyprawy zmielone w młynku elektrycznym - kolendra ,cukier ,liście bobkowe i ziele angielskie.

Filet ze skórą zapakowany w siatkę i w solance 12 h. Ociekanie 4 h , suszenie bez dymu 1 h.
Wędzenie na ciepło ( brak czasu) 4h.
Smak idealny tylko że nie da się kroić w plastry i jest smaczną smarówką .
006.JPG

Re: Polędwica bosmańska

: 16 kwie 2017, 16:52
autor: Roger
Hanio następnym razem zrób z zimnym wedzeniem 20-25st. ... i będziesz Pan zadowolony i da sie kroić ;)

Tapniete z Tapatalk

Re: Polędwica bosmańska

: 18 kwie 2017, 19:36
autor: lesniak
Wygląda bardzo apetycznie super. A tu masz oryginalną recepturkę na polędwice Bosmańską, jak była robiona w przetwórniach rybnych. Może się przyda do eksperymentów.
Zbiór receptur otrzymałem od kolegi lewar81 ze Szczecina z pewnego forum, nie jest w moich zbiorach bibliotecznych w oryginale. Posiadam tylko skan.

Re: Polędwica bosmańska

: 21 kwie 2017, 16:51
autor: Henio
Tym przepisem się sugerowałem i odstępstwa - bo nie miałem skorbianu potasu i czas wędzenia ( u mnie na gorąco i jeden raz) .

Najsmaczniejsze polędwice to jadłem z halibuta niebieskiego wykrojone z rybki o wadze 100 kg , niestety nie do nabycia , bo wszystkie rybacy wędzili na statku i były trzymane w chłodni i dzielone na załogę po powrocie do domu.

Re: Polędwica bosmańska

: 21 kwie 2017, 22:58
autor: lesniak
Heniu taka polędwica z halibuta to musiała być rewelacja. Dziś tego halibuta co można kupić w Polsce to parodia pamiętam te z lat 80 - tych jak kupowało się w sklepach Centrali Rybnej kawałek ważył 2 kg a teraz cała ryba ma tyle.