Kiszone szparagi
: 20 kwie 2017, 16:02
Kiszone szparagi przysmak wielkopolski.
Składniki:
2 kg szparagów lub 1,5 kg szparagów i 0,5 kg ogórków
1/2 łyżeczki gorczycy na słoik,
2 - 3 ząbki czosnku na słoik
Kawałek chrzanu /słoik
Zalewa
Sól - 1 łyżka / 1 litr wody
Liście czarnej porzeczki
Gałązki kopru
Liście chrzanu
Wykonanie:
Szparagi obrać i opłukać, ogórki opłukać. Pokroić czosnek, oskrobać chrzan.
Do słoika układać szparagi wsypać przyprawy i zalać gorącą zalewą, zamknąć słoiki. Szparagi są gotowe po 5 dniach. Jeśli będą stały dłużej będą bardziej kwaśne.
Składniki:
2 kg szparagów lub 1,5 kg szparagów i 0,5 kg ogórków
1/2 łyżeczki gorczycy na słoik,
2 - 3 ząbki czosnku na słoik
Kawałek chrzanu /słoik
Zalewa
Sól - 1 łyżka / 1 litr wody
Liście czarnej porzeczki
Gałązki kopru
Liście chrzanu
Wykonanie:
Szparagi obrać i opłukać, ogórki opłukać. Pokroić czosnek, oskrobać chrzan.
Do słoika układać szparagi wsypać przyprawy i zalać gorącą zalewą, zamknąć słoiki. Szparagi są gotowe po 5 dniach. Jeśli będą stały dłużej będą bardziej kwaśne.