Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
: 25 kwie 2017, 14:14
Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Składniki:
Kości wieprzowe grube , ogony oraz kości od schabu ok 1 kg
1 duża marchew
1 mała selera
1 pietruszka
Kawałek pora
Garść szczawiu
2 jajka
0, 5 litra śmietany 30%
1 - 2- 4 łyżki mąki żytniej
Sól , pieprz
1 litr l wody
1 łyżka masła.
Pieprz, sól
Wykonanie:
Z kości, ogonów i warzyw ugotować wywar, aż do miękkości mięsa, wodę solimy. Jak mięso będzie dawać się obierać, wyjąć i odlać 1 litr wywaru.( Po pobraniu mięsa robimy pyszny galart )
Następnie kroimy drobno szczaw i poddusić na maśle wywar zagotowujemy dodajemy rozrobioną śmietanę z mąką i solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy ok 10 min, odstawiamy dodajemy szczaw i ugotowane posiekane jajka wszystko mieszamy i gotowe
Składniki:
Kości wieprzowe grube , ogony oraz kości od schabu ok 1 kg
1 duża marchew
1 mała selera
1 pietruszka
Kawałek pora
Garść szczawiu
2 jajka
0, 5 litra śmietany 30%
1 - 2- 4 łyżki mąki żytniej
Sól , pieprz
1 litr l wody
1 łyżka masła.
Pieprz, sól
Wykonanie:
Z kości, ogonów i warzyw ugotować wywar, aż do miękkości mięsa, wodę solimy. Jak mięso będzie dawać się obierać, wyjąć i odlać 1 litr wywaru.( Po pobraniu mięsa robimy pyszny galart )
Następnie kroimy drobno szczaw i poddusić na maśle wywar zagotowujemy dodajemy rozrobioną śmietanę z mąką i solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy ok 10 min, odstawiamy dodajemy szczaw i ugotowane posiekane jajka wszystko mieszamy i gotowe