Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
: 28 kwie 2017, 19:10
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych nowalijek, jaką obdarzyła nas natura. Jest rośliną sezonową, więc warto poszaleć w kuchni póki jest okazja. Co prawda bardziej zapobiegliwi zrobią sobie (tak jak ja) zapasy, ale nic nie zastąpi smaku i aromatu świeżo zebranego.
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki na formę 26 x 12 cm:
- 15 liści czosnku niedźwiedziego
- 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Foremkę wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zraszamy chlebek wodą, zamykamy jeszcze na 1 – 2 minuty (skórka wtedy będzie błyszcząca i chrupiąca). Gotowy wyjmujemy i studzimy na kratce. Na zdjęciach są dwa bochenki, ponieważ ciasto zarobiłam z podwójnej porcji.
Najłatwiejszy, najszybszy i najlepszy chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Pięknie wyrośnięty, puszysty, lekki, idelanie porowaty, pachnący, aromatyczny… w ogóle jest wspaniały. Gorąco polecam.
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki na formę 26 x 12 cm:
- 15 liści czosnku niedźwiedziego
- 3 i 1/3 szklanki mąki luksusowej typ 550
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Foremkę wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zraszamy chlebek wodą, zamykamy jeszcze na 1 – 2 minuty (skórka wtedy będzie błyszcząca i chrupiąca). Gotowy wyjmujemy i studzimy na kratce. Na zdjęciach są dwa bochenki, ponieważ ciasto zarobiłam z podwójnej porcji.
Najłatwiejszy, najszybszy i najlepszy chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Pięknie wyrośnięty, puszysty, lekki, idelanie porowaty, pachnący, aromatyczny… w ogóle jest wspaniały. Gorąco polecam.