Salami paprykowe
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Salami paprykowe
Salami paprykowe - przepis:
- łopatka 2.1 kg
- słonina 420 g
- pieprz 10 g
- kolendra 2 g
- papryka słodka 10 g
- papryka wędzona 16 g
- cukier 6 g
- sól 10 g
- suszone papryczki 5 szt. (wykorzystałem siberian house)
- 2 łyżeczki oregano
Łopatkę kroimy w kawałki 2-3 cm peklujemy tradycyjne dawką 23-25 g/kg, słonina solona 18 g/kg. Peklujemy 6-7 dni, mielimy na sitku 4-5 mm, słonina drobno krojona w kostkę dodajemy przyprawy, wyrabiamy i nadziewamy w jelita wołowe. Przenosimy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, następnie zaczepiamy pleśnią i przenosimy do pomieszczenia w temp 10-12 C. Dojrzewanie 4-5 tyg.
Smacznego.
- łopatka 2.1 kg
- słonina 420 g
- pieprz 10 g
- kolendra 2 g
- papryka słodka 10 g
- papryka wędzona 16 g
- cukier 6 g
- sól 10 g
- suszone papryczki 5 szt. (wykorzystałem siberian house)
- 2 łyżeczki oregano
Łopatkę kroimy w kawałki 2-3 cm peklujemy tradycyjne dawką 23-25 g/kg, słonina solona 18 g/kg. Peklujemy 6-7 dni, mielimy na sitku 4-5 mm, słonina drobno krojona w kostkę dodajemy przyprawy, wyrabiamy i nadziewamy w jelita wołowe. Przenosimy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, następnie zaczepiamy pleśnią i przenosimy do pomieszczenia w temp 10-12 C. Dojrzewanie 4-5 tyg.
Smacznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Re: Salami paprykowe
tier pisze:Salami paprykowe - przepis:
-, następnie zaczepiamy pleśnią
Wygląda
Mógłbyś @Tier bardziej rozwinąć tą część, co jaki i skąd?
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Salami paprykowe
Pleśń pozyskana z salami np. fuet z lidla.
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Re: Salami paprykowe
tier pisze:Pleśń pozyskana z salami np. fuet z lidla.
Dodajesz zeskrobaną przy mieszaniu składników czy może pozostawiasz w bliskim sąsiedztwie wyroby?
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Salami paprykowe
Zdejmuję osłonkę, moczę w wodzie z dodatkiem glukozy i tym pryskam kiełbasy (najlepiej po przefermentowaniu)
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Salami paprykowe
I to najprostszy sposób zaszczepienia dobrą pleśnią osłonki ... najlepiej dać ciepłą wodę destylowaną ... starczy lekkie ogrzanie na kaloryferze
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Salami paprykowe
Tylko uważajcie na te salami z lidla, to nie pleśń tylko jakaś skrobia/mąka ryżowa próba jodowa na fioletowo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Re: Salami paprykowe
Dzięki bardzo muszę rozejrzeć się czy coś w biedrze albo tesco jest podobnego.