Strona 1 z 1

Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 lis 2016, 19:13
autor: tier
Prawdziwy przysmak dla koneserów, tzw. "białe mięso" grubą słoninę dzielimy na mniejsze kawałki.

DSC00510.JPG


Nacinamy wzdłuż, środek dobrze nacieramy solą, pieprzem i upychamy plasterki czosnku (najlepiej polski, chiński potrafi zepsuć się) całość jeszcze raz dobrze nacieramy solą i pakujemy próżniowo. Zostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.

DSC00512.JPG
DSC00513.JPG


Gdy słonina puści sok przenosimy do lodówki na 2-3 tyg i gotowe. Możemy delikatnie podwędzić na złoty kolor.

i_DSCN3408.JPG
i_DSCN3419.JPG


:)

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 lis 2016, 19:47
autor: Grzegorz Z.
a idź Ty :D

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 kwie 2017, 21:25
autor: tier
Podobnie zrobione, natarte solą leżało ok 1,5 miesiąca w lodówce następnie kilka razy podwędziłem, rozpływa się w ustach... :D :mrgreen: :mrgreen:

DSCN2148.JPG

DSCN2147.JPG

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 kwie 2017, 21:33
autor: Ela K.
Dam Ci adres , co ? :D

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 kwie 2017, 21:40
autor: tier
Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody? :D :D 8-) :mrgreen: :mrgreen:

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 10 kwie 2017, 22:42
autor: Ela K.
Ale za wojnę nie ja odpowiadam :D

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 11 kwie 2017, 6:04
autor: Kamil_1
tier pisze:Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody? :D :D 8-) :mrgreen: :mrgreen:


... a do mnie ćwiartki trzy przez cztery :lol: Puszczaj Pan gołębia... :lol:

Piękny widok :clap: 8-)

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 11 kwie 2017, 6:42
autor: Sla100
Tieru a w jakiej temperaturze wedziles i ile czasu ????

Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera

: 11 kwie 2017, 7:53
autor: tier
W przedziale 40-50C wędzone 4 razy.