Opieńki marynowane
: 10 lis 2016, 19:27
Składniki:
- opieńki
- cebula
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca
Wykonanie:
Opieńki czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę octu i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. przygotowujemy zalewę: 3,5 szklanki wody, szklanka octu, 1 łyżka soli. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka (ilość w zależności od upodobań). Zagotowujemy. Dodajemy opieńki i gotujemy 15 minut. Do słoików dodajemy 1 liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5-6 kulek pieprzu, i łyżeczkę gorczycy. Gotujące opieńki wraz z zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.
- opieńki
- cebula
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca
Wykonanie:
Opieńki czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę octu i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. przygotowujemy zalewę: 3,5 szklanki wody, szklanka octu, 1 łyżka soli. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka (ilość w zależności od upodobań). Zagotowujemy. Dodajemy opieńki i gotujemy 15 minut. Do słoików dodajemy 1 liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5-6 kulek pieprzu, i łyżeczkę gorczycy. Gotujące opieńki wraz z zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.