Strona 1 z 1

Harissa z wędzonych papryk

: 14 maja 2017, 16:30
autor: Przemysław Zych
Składniki:
2 słodkie papryki
4 papryczki chili
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Kolendra 0,5 łyżeczki
Kumin (kmin rzymski) 0,25 łyżeczki
Sól 0,25 łyżeczki

Wykonanie:
Papryki słodkie przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych następnie wędzimy (przecięte na połówki lepiej przechodzą dymem). Papryczki chili wędzimy w całości. Po uwędzeniu ze słodkich papryk zdejmujemy skórkę (można chwilę sparzyć wrzątkiem aby lepiej zeszła). Z chili odcinamy ogonek i wydłubujemy ziarnka (można zostawić jeśli ma ktoś odwagę ale nawet bez ziarek jest odpowiednio ostra). Całość wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, oliwą, solą, kolendrą i kuminem i blendujemy. Powstaje gęsty aromatyczny sos doskonały jako dodatek do mięs lub sera :-) Harissę przechowuję w lodówce w pojemniku pod przykryciem i nawet po tygodniu jest tak samo aromatyczna jak po przyrządzeniu. Używam prawie codziennie ale gdyby ktoś nie używał często to można wierzch zalać cienką warstwą oliwy.