Sadło dojrzewające z papryką i czosnkiem
: 16 maja 2017, 13:32
Sadło dojrzewające.
Sadło wieprzowe
Sól 30 - 40 g / 1 kg sadła
Wędzona słodka papryka ilość według uznania (może być ostra)
4 - 5 ząbków czosnku.
Wykonanie:
Sadło rozkładamy zdejmujemy błonę, czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę.
W sadło wcieramy z obu stron sól, a na jednej stronie posypujemy papryka i czosnkiem.
Zwijamy jak roladę dość ściśle i zawijamy w folię spożywczą na 2 dni po tym czasie rozwijamy i zawijamy w szary papier pergaminowy. Wkładamy do lodówki na min. 14 dni.
Następnie delektujemy się delikatnym pachnącym sadełkiem na chlebku z ogórkiem.
Sadło można wędzić jak słoninę.
Sadło wieprzowe
Sól 30 - 40 g / 1 kg sadła
Wędzona słodka papryka ilość według uznania (może być ostra)
4 - 5 ząbków czosnku.
Wykonanie:
Sadło rozkładamy zdejmujemy błonę, czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę.
W sadło wcieramy z obu stron sól, a na jednej stronie posypujemy papryka i czosnkiem.
Zwijamy jak roladę dość ściśle i zawijamy w folię spożywczą na 2 dni po tym czasie rozwijamy i zawijamy w szary papier pergaminowy. Wkładamy do lodówki na min. 14 dni.
Następnie delektujemy się delikatnym pachnącym sadełkiem na chlebku z ogórkiem.
Sadło można wędzić jak słoninę.