Marynowane podgrzybki
: 10 lis 2016, 19:36
Skłądniki:
- podgrzybki
- cebula
- woda
- ocet
- sól
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- biała gorczyca
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy i myjemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 łyżki octu i łyżkę soli. Obgotowujemy 15 minut. Odcedzamy grzyby.
Zalewa:
Wlewamy do garnka 3 szklanki wody, 2 szklankę octu 10%. Dodajemy pół szklanki cukru oraz 2-3 łyżeczki soli. Do tego wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, ilość w zależności od indywidualnych upodobań. Zagotowujemy. Do zalewy wrzucamy grzyby i gotujemy około 30 minut.
Ostatni etap:
Do słoików wrzucamy 2-3 kulki ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe, łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu czarnego. Gotującą zalewę z podgrzybkami przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
- podgrzybki
- cebula
- woda
- ocet
- sól
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- biała gorczyca
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy i myjemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 łyżki octu i łyżkę soli. Obgotowujemy 15 minut. Odcedzamy grzyby.
Zalewa:
Wlewamy do garnka 3 szklanki wody, 2 szklankę octu 10%. Dodajemy pół szklanki cukru oraz 2-3 łyżeczki soli. Do tego wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, ilość w zależności od indywidualnych upodobań. Zagotowujemy. Do zalewy wrzucamy grzyby i gotujemy około 30 minut.
Ostatni etap:
Do słoików wrzucamy 2-3 kulki ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe, łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu czarnego. Gotującą zalewę z podgrzybkami przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do ostygnięcia.