Nalewka na owocach agrestu.
: 30 maja 2017, 13:13
Nalewka na owocach agrestu.
Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
0,2 kg cukru trzcinowego
laska wanilii
kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego imbiru
1 białe wytrawne wino
1 litr 60% alkoholu
Wykonanie:
Kilogram dojrzałych owoców agrestu umyć na sicie, obrać z szypułek - ogonków i przekroić na połówki. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. Dodać laskę wanilii, kawałek świeżego imbiru i mały kawałek kory cynamonu. Tak przygotowaną nalewkę w słoju odstawiamy na 2 tygodnie,od czasu do czasu pomieszać słojem. Po 2 tygodniach oddzielamy nalew od owoców. Owoce zasypujemy cukrem a wytrawny nalew wlewamy do butelek. Słój z owocami zasypanymi cukrem odstawiamy na 14 dni żeby rozpuścił się cukier i wyciągnął z owocu resztę soku z alkoholem. Codziennie potrząsamy i mieszamy słojem. Po okresie 14 dni zlewamy słodki nalew i mieszamy go z pierwszym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy filtrujemy po kilku dniach i wlewamy do butelek. Butelki wynosimy do ciemnego chłodnego miejsca (piwnica) na minimum 6 miesięcy. Nalewka jest dobra do spożycia po tym okresie, ale im starsza jest, tym smaczniejsza i mocniejsza. Owoce zużywam do wypieku ciasta
Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu
0,2 kg cukru trzcinowego
laska wanilii
kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego imbiru
1 białe wytrawne wino
1 litr 60% alkoholu
Wykonanie:
Kilogram dojrzałych owoców agrestu umyć na sicie, obrać z szypułek - ogonków i przekroić na połówki. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. Dodać laskę wanilii, kawałek świeżego imbiru i mały kawałek kory cynamonu. Tak przygotowaną nalewkę w słoju odstawiamy na 2 tygodnie,od czasu do czasu pomieszać słojem. Po 2 tygodniach oddzielamy nalew od owoców. Owoce zasypujemy cukrem a wytrawny nalew wlewamy do butelek. Słój z owocami zasypanymi cukrem odstawiamy na 14 dni żeby rozpuścił się cukier i wyciągnął z owocu resztę soku z alkoholem. Codziennie potrząsamy i mieszamy słojem. Po okresie 14 dni zlewamy słodki nalew i mieszamy go z pierwszym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy filtrujemy po kilku dniach i wlewamy do butelek. Butelki wynosimy do ciemnego chłodnego miejsca (piwnica) na minimum 6 miesięcy. Nalewka jest dobra do spożycia po tym okresie, ale im starsza jest, tym smaczniejsza i mocniejsza. Owoce zużywam do wypieku ciasta