Nalewka z rabarbaru.
: 31 maja 2017, 8:28
Nalewka z rabarbaru.
Składniki:
2 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
Alkohol 60%
30 dkg. cukru
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a z rabarbaru wytworzy się sok, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie). Nalewka najsmaczniejsza jest po minimum roku dojrzewania. Smak ma nie do opisania. Pijemy schłodzoną. Rabarbaru nie wyrzucamy, doskonały jest do ciasta.
Składniki:
2 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
Alkohol 60%
30 dkg. cukru
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a z rabarbaru wytworzy się sok, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie). Nalewka najsmaczniejsza jest po minimum roku dojrzewania. Smak ma nie do opisania. Pijemy schłodzoną. Rabarbaru nie wyrzucamy, doskonały jest do ciasta.