Błyskawiczne ogórki małosolne
: 23 cze 2017, 12:51
Sposob na takie ogorki znalazlem w zeszlym roku na jednym z forum tak wiec pozwole sobie wkleic przepis I odrazu zaznaczam ze nie jest to moj pomysl jak I przepis ! http://www.poezja-smaku.pl/chrupiace-og ... -na-sucho/
Ale nie raz sprobowalem I naprawde polecam!!!! Wiem ze kontakt z plastikiem itp itd no ale miesa tez w plastiku na mokro jak i na sucho peklujemy wiec chyba nie jest to wiekszy problem
Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę.
Tak jak wyrzej pisalem wypróbowałam ten sposób w zeszlym roku kilka razy I bardzo bylismy z Fryzia I Mateuszem zadowoleni.
Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie
do tych z zalewy – nie tracą koloru.
Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca.
Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować.
OGÓRKI MAŁOSOLNE – NA SUCHO :
1 kg ogórków gruntowych,
1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok., 8 - 10 cm),
1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć),
2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem : pęczek koperku),
2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć),
2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć),
1 łyżka ziaren gorczycy,
4 - 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
2 płaskie łyżeczki miałkiej soli,
WYKONANIE :
Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki
(otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów). Ja uzylem woreczkow Ikea z zamknieciem strunowym sa bardzo mocne.
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki (dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól).
Ogórki wrzucamy do torby.
Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki / wiśni / chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe
(opcjonalnie), rozgniecione ziela angielskie (opcjonalnie) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości.
Posypujemy wszystko równomiernie solą.
Szczelnie zamykamy torebkę
Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka.
Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin.
Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce.
Ale nie raz sprobowalem I naprawde polecam!!!! Wiem ze kontakt z plastikiem itp itd no ale miesa tez w plastiku na mokro jak i na sucho peklujemy wiec chyba nie jest to wiekszy problem
Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę.
Tak jak wyrzej pisalem wypróbowałam ten sposób w zeszlym roku kilka razy I bardzo bylismy z Fryzia I Mateuszem zadowoleni.
Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie
do tych z zalewy – nie tracą koloru.
Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca.
Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować.
OGÓRKI MAŁOSOLNE – NA SUCHO :
1 kg ogórków gruntowych,
1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok., 8 - 10 cm),
1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć),
2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem : pęczek koperku),
2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć),
2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć),
1 łyżka ziaren gorczycy,
4 - 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
2 płaskie łyżeczki miałkiej soli,
WYKONANIE :
Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki
(otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów). Ja uzylem woreczkow Ikea z zamknieciem strunowym sa bardzo mocne.
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki (dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól).
Ogórki wrzucamy do torby.
Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki / wiśni / chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe
(opcjonalnie), rozgniecione ziela angielskie (opcjonalnie) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości.
Posypujemy wszystko równomiernie solą.
Szczelnie zamykamy torebkę
Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka.
Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin.
Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce.