Porterówka wg. Gonza
: 29 cze 2017, 10:57
Metodą prób i błędów wypracowałem porterówkę, która smakuje wiekszości degustatorów. Nie jest to ideał i będę dalej "mieszał" składniki ale nie jest zła.
Składniki na 5l porterówki
Porter żywiec - 2l
Woda - 1l
Cukier wanilinowy – 48g (3 torebki) Dla lubiących zapach waniliny można dać 5x16g, choć i dawkę 48g też da się wyczuć.
Cukier - 250g
Goździki -10-20 szt.
Spirytus – 2l
Kawa rozpuszczalna – 1-2 łyżki w zależności od upodobań.
Sposób przygotowania, klasyczny.Czyli po odgazowaniu piwa w garnku poprzez podgrzanie łączymy wszystklie składniki razem, pamiętając że spirytus dajemy na końcu jak wszystko ostygnie. Przelewamy do gasiorka i czekamy im dłużej, tym lepiej. Jak ktoś niecierpliwy to może pić na drugi dzień.A jak ktośbardzo niecierpliwy to może po paru godzinach
Składniki na 5l porterówki
Porter żywiec - 2l
Woda - 1l
Cukier wanilinowy – 48g (3 torebki) Dla lubiących zapach waniliny można dać 5x16g, choć i dawkę 48g też da się wyczuć.
Cukier - 250g
Goździki -10-20 szt.
Spirytus – 2l
Kawa rozpuszczalna – 1-2 łyżki w zależności od upodobań.
Sposób przygotowania, klasyczny.Czyli po odgazowaniu piwa w garnku poprzez podgrzanie łączymy wszystklie składniki razem, pamiętając że spirytus dajemy na końcu jak wszystko ostygnie. Przelewamy do gasiorka i czekamy im dłużej, tym lepiej. Jak ktoś niecierpliwy to może pić na drugi dzień.A jak ktośbardzo niecierpliwy to może po paru godzinach