Strona 1 z 1

Policzki wieprzowe

: 01 lip 2017, 15:10
autor: Maad
Zanabyłem drogą kupna 1kg tytułowych policzków wieprzowych. Oczekuję propozycji. :lol: :lol: :lol:

Re: Policzki wieprzowe

: 01 lip 2017, 19:28
autor: Maad
i co? nikt nic nie podpowie? jakiś fajny przepis by się przydał

Re: Policzki wieprzowe

: 01 lip 2017, 19:52
autor: tier
Ja bym zrobił w sosie własnym lub chrzanowym, do tego puree i buraczki, policzki oczywiście peklowane dla lepszego smaku mięsa. ;)

Re: Policzki wieprzowe

: 01 lip 2017, 20:17
autor: Pools
Ja policzki robiłem w tłuszczu, z resztą mięsnych części łba i innymi okrawkami ścięgnistymi pozostałymi po rozbiorze, do tego podgardle i znaczna ilość cebuli. Najpierw do gara ładuję podgardle, dolewam odrobinę wody, smażę na średnim ogniu. Jak woda odparuje i wytopi się nieco tłuszczu dodaję resztę mięsa, zmniejszam gaz na minimum i tak sobie siedzi 2-3 godziny, często mieszam, żeby się nie przypaliło. W między czasie dodaję cebulę. To wszystko dusi się powolutku we własnym sosie i tłuszczu. Wychodzi taka a'la świeżonka z mnóstwem smalcu, mięso jest mięciutkie, wręcz się rozłazi. Pod koniec daję sól i przyprawy które wpadną mi pod rękę (pieprz obowiązkowo).

Re: Policzki wieprzowe

: 04 lip 2017, 10:05
autor: kociołek
Faszerowane policzki wieprzowe według Czarka.

Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest
bardzo delikatne i specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje
temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z pieczarek z warzywami z dodatkiem
chrzanu i śmietany.

http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... wedug.html

Re: Policzki wieprzowe

: 04 lip 2017, 10:08
autor: kociołek
Moja druga propozycja.

Policzki wieprzowe w sosie grzybowo chrzanowym.

Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku.
Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.

http://smakimariolki.blogspot.com/2016/ ... ybowo.html

Re: Policzki wieprzowe

: 04 lip 2017, 14:25
autor: Maad
pięknie wygląda, muszę spróbować następnym razem :)

Re: Policzki wieprzowe

: 04 lip 2017, 21:15
autor: Gonzo
kociołek pisze:Moja druga propozycja.

Obie propozycje są godne wypróbowania :clap: