Strona 1 z 1

Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 09 lip 2017, 20:08
autor: tusiaczek
Jakiś czas temu stałem się dumnym posiadaczem wolnowaru. Jestem zachwycony tym ustrojstwem bo usprawnia mi kilka rzeczy które robiłem ale musiałem pilnować. Z wolnowarem robi się samo...

Podaję przepis na moje ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych..

Składniki:
około 1,5 kg łopatki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
1 pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody
1 łyżka żółtej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
pół łyżeczki chilli w proszku

Wszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.
Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.
A potem hulaj dusza... :mrgreen:

19894658_1559979437357399_6491923657134237126_n.jpg


20170708_171708_1499527072098_resized.jpg


Polecam do tego sos Jalapeno Develeya... cuuudo

20170709_125422_resized.jpg

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 15 lip 2017, 14:31
autor: Sla100
Tusiaczku u mnie to wyglada w taki oto sposob :)

20170715_131229.jpg

20170715_131257.jpg

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 16 lip 2017, 15:34
autor: Gonzo
Muszę spróbowac zrobić, chociaż w tym wolnowarze apetycznie nie wygląda ;) :D

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 16 lip 2017, 17:51
autor: tusiaczek
Ale za to kanapie smakuje rewelacyjnie... jutro mamy gości i właśnie kanapki z porkiem będą 8-)

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 16 lip 2017, 18:18
autor: tier
Tusiaczek na następnym pierwszym lepszym zlocie robisz... :mrgreen: 8-)

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 16 lip 2017, 18:28
autor: tusiaczek
Ja bywam tylko na wybranych a nie na pierwszych lepszych... :mrgreen: :mrgreen:

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 17 lip 2017, 23:09
autor: tusiaczek
No to se zrobiłem... :mrgreen:

20170717_112830_1500325121349_resized.jpg


20170717_114056_1500325123381_resized.jpg


20170717_174724_1500308349168_resized.jpg

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 11 lis 2017, 14:35
autor: Dinano
Przepraszam, że nie w temacie, ale chciałem zapytać się Tusiaczka o golonko "gotowane" metodą Sous Vide. Moje pytanie:
Czy golonko "gotować" wraz kapustą kiszoną w jednym woreczku, czy osobno?
Pozdrawiam

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 11 lis 2017, 21:33
autor: tusiaczek
Ja robię w osobnych woreczkach. Do kapusty dodaję liść laurowy ziele angielskie i swojski smalec (taki ze skwarkami boczkiem cebulką koperkiem i jabłkami). Wychodzi naprawdę obłędna. A golonka przed parzeniem jest porządnie opalana palnikiem na brązowo.

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

: 11 lis 2017, 22:18
autor: Dinano
Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz nastawiam, kapusta osobno! Dzięki!