[TEST] Najprostsza kiełbasa
: 12 lip 2017, 12:54
Witam, czasu urlopu to czas do testów. Postanowiłem zrobić najprostszą kiełbasę. Technolodzy i wszelkiej maści spece dostają teraz palpitacji serca
Mianowicie kupiłem dwa kilo łopatki w opakowaniu vacum w Biedrze.
Całość zmielona na średnich oczkach ( bez klasyfikacji) - po prostu jak leci.
NIE DODAŁEM ŻADNYCH INNYCH MIĘS
Całość doprawiłem solą 18g/kg ( poł na pół z peklosolą)
Pieprz, czosnek, majeranek, gałka - dodałem wg mojego uznania.
Miała być najpierw kiełbasa biała, później myślałem nad parzoną. Ale stwierdziłem że do testów najbardziej nada się kiełbasa pieczona w wędzarni.
A więc osuszanie 30 min, wędzenie 80 min w gęstym dymie 60 stopni i pieczenie 20 min do temp 70 st. w środku.
Kiełbasa jest bardzo zwięzła. Aż dziwne bo nie było żadnego kleju. Nawet po zdjęciu jelita kiełbasa była w całości.
Wyszła średnio chuda. Jak dla mojej żony idealna. Ja wolę ciut tłustszą. Co do smaku to jest naprawdę wyśmienita.
Do białej kiełbasy będzie konsystencja w sam raz.
Jak dla mnie test zdany i jak będę chciał na szybko przyrządzić kiełbasę to nie jeden raz skorzystam z tej drogi na skróty.
Mianowicie kupiłem dwa kilo łopatki w opakowaniu vacum w Biedrze.
Całość zmielona na średnich oczkach ( bez klasyfikacji) - po prostu jak leci.
NIE DODAŁEM ŻADNYCH INNYCH MIĘS
Całość doprawiłem solą 18g/kg ( poł na pół z peklosolą)
Pieprz, czosnek, majeranek, gałka - dodałem wg mojego uznania.
Miała być najpierw kiełbasa biała, później myślałem nad parzoną. Ale stwierdziłem że do testów najbardziej nada się kiełbasa pieczona w wędzarni.
A więc osuszanie 30 min, wędzenie 80 min w gęstym dymie 60 stopni i pieczenie 20 min do temp 70 st. w środku.
Kiełbasa jest bardzo zwięzła. Aż dziwne bo nie było żadnego kleju. Nawet po zdjęciu jelita kiełbasa była w całości.
Wyszła średnio chuda. Jak dla mojej żony idealna. Ja wolę ciut tłustszą. Co do smaku to jest naprawdę wyśmienita.
Do białej kiełbasy będzie konsystencja w sam raz.
Jak dla mnie test zdany i jak będę chciał na szybko przyrządzić kiełbasę to nie jeden raz skorzystam z tej drogi na skróty.