Tushonka
: 23 lip 2017, 11:53
Jest to stary i prosty Rosyjski przepis, kilka przypraw sól, mięso i gotowe Tushonka jest dobra do spożycia na zimno, można podgrzać i zjeść np. z kaszą
W moim przypadku było to 2,2kg łopatki pokrojonej w kawałki od 2-3 cm zasolone dawką 13g/1kg ( w oryginalne jest 11g/kg) i dobrze wymieszane, odstawione na 15min i ponownie dobrze wymieszane. Na dno słoika wrzucam kilka ziaren pieprzu i liścia laurowego, dodatkowo dosypałem trochę żelatyny. Mięso trzeba dobrze upchać i do szybkowarka na 60min. Następne próby będą z wołowiną.
Oczywiście test nowego szybkowara 15l, wchodzi do niego 9 słoików 0,3l (luzem) na ścisk 10.
A tak się prezentuję tushonka
W moim przypadku było to 2,2kg łopatki pokrojonej w kawałki od 2-3 cm zasolone dawką 13g/1kg ( w oryginalne jest 11g/kg) i dobrze wymieszane, odstawione na 15min i ponownie dobrze wymieszane. Na dno słoika wrzucam kilka ziaren pieprzu i liścia laurowego, dodatkowo dosypałem trochę żelatyny. Mięso trzeba dobrze upchać i do szybkowarka na 60min. Następne próby będą z wołowiną.
Oczywiście test nowego szybkowara 15l, wchodzi do niego 9 słoików 0,3l (luzem) na ścisk 10.
A tak się prezentuję tushonka