Tuszonka w sosie
: 11 lis 2016, 16:34
Tuszonka. składniki:
- 1,5 kg Łopatki (peklujemy 19-20 g/kg)
- 5 g pieprz świeżo mielony
- 10 g cebula prażona
- 3 listki laurowe
- 10 g żelatyna
- 0,5 l wody
Mięso kroimy w kawałki ok 3 cm i peklujemy 48h, następnie przesmażamy w garnku razem z przyprawami ok 15 min. Dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu 100 min. Przekładamy gorące mięso w słoiki, do wywaru który został (jakieś 0,3l) dodajemy żelatynę i zalewamy mięso. Następnego dnia pasteryzujemy 60 min, po upływie kolejnych 24h, 45 min i gotowe
- 1,5 kg Łopatki (peklujemy 19-20 g/kg)
- 5 g pieprz świeżo mielony
- 10 g cebula prażona
- 3 listki laurowe
- 10 g żelatyna
- 0,5 l wody
Mięso kroimy w kawałki ok 3 cm i peklujemy 48h, następnie przesmażamy w garnku razem z przyprawami ok 15 min. Dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu 100 min. Przekładamy gorące mięso w słoiki, do wywaru który został (jakieś 0,3l) dodajemy żelatynę i zalewamy mięso. Następnego dnia pasteryzujemy 60 min, po upływie kolejnych 24h, 45 min i gotowe