Strona 1 z 1

Konserwa z indyka

: 05 gru 2017, 9:34
autor: tier
Składniki:

- udziec z indyka 1,1 kg (bez ścięgien, błonek)
- skórki wp. rozgotowane 80 g
- peklosól 13 g/1 kg
- cebula suszona 4 g
- czosnek granulowany 1,6 g
- pieprz świeżo mielony 5,5 g (dla mniej 'ostrolubnych' 2-3 g)
- mąka ziemniaczana 4 g
- woda 120 ml

Mięso kroimy w kostkę 2-2,5 cm i peklujemy przez 24h, następnie dodajemy rozgotowane posiekane (lub zmielone) skórki, przyprawy, wodę i wyrabiamy przez 5min robotem na kleista masę. Napełniamy puszki 350 ml lub słoiki i gotujemy w szybkowarze 60 min.

Smacznego :D

DSCN7607.JPG
DSCN7608.JPG

DSCN7609.JPG
DSCN7613.JPG

Re: Konserwa z indyka

: 05 gru 2017, 14:13
autor: Dinano
Dzięki za przepis.
Brakuje mi tylko zamykarki do puszek, ale w słoikach zrobię.

Re: Konserwa z indyka

: 07 gru 2017, 12:09
autor: Gonzo
W słoikach podobno to nie to ;) Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)

Re: Konserwa z indyka

: 14 gru 2017, 22:23
autor: Wujaszek Tom
Przemku galareta ścisła czy sosik ?

Re: Konserwa z indyka

: 14 gru 2017, 22:24
autor: tier
Jak prosto z lodówki to ścisła :D