Słonina ze skórą jak wojskowa?
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Słonina ze skórą jak wojskowa?
Kolejna wariacja na teamt słoniny, tym razem ze skórą, gruba ok 3cm.
Składniki:
1kg słoniny
1 łyżka soli
2 łyżki suszonej cebuli
1 łyżka czosnek suszony płatki
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 łyżeczka pieprz mielony
0,5 łyżeczki liść mielony
puszki 330ml lub słoiki
Słoninę docinamy na wielkość puszki, obsypujemy mieszanką przypraw (utarte w moździerzu) i ciasno układamy na przemian tłuszcz - skóra. Szybkowar 80min. Słonina jest miękka smarowna, skórka odorbinę twarda, można kroić w cienkie plasterki lub rozsmarować
Składniki:
1kg słoniny
1 łyżka soli
2 łyżki suszonej cebuli
1 łyżka czosnek suszony płatki
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 łyżeczka pieprz mielony
0,5 łyżeczki liść mielony
puszki 330ml lub słoiki
Słoninę docinamy na wielkość puszki, obsypujemy mieszanką przypraw (utarte w moździerzu) i ciasno układamy na przemian tłuszcz - skóra. Szybkowar 80min. Słonina jest miękka smarowna, skórka odorbinę twarda, można kroić w cienkie plasterki lub rozsmarować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
brakuje jeszcze tylko zimnego kielicha...
Rewelacyjny wyrób!! trzeba będzie poczynić :]
Rewelacyjny wyrób!! trzeba będzie poczynić :]
Niech Dym będzie z Tobą.....
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Wygląda bardzo smaczniście, ja uwielbiam słoninki i boczki, lecz rozumiem Tieru że bez skórki też można ?
- tier
- Posty: 770
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Można, robiłem bez, dla mnie jednak lepsza w smaku jest grubsza ze skórą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Grubsza Tieru, to, niech by sobie ona była jak najgrubsza, mam obecnie dostęp do grubej, https://super-stek.pl/wieprzowina/61-sl ... iny-4_5_cm oczywiście gdy jestem w Polsce, jednak ta skóra to mnie ciut przeraża ze względu na wiek i te "mleczne zęby" w tym wieku .
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
tier pisze:dla mnie jednak lepsza w smaku jest grubsza ze skórą
Tu akurat nie wiadomo dlaczego Ci bardziej smak podpasował. Czy to, że słonina była grubsza, czy to że ze skórą. Trzeba by zrobić cienką ze skórą i wtedy porównać smaki.
sverige2 pisze: jednak ta skóra to mnie ciut przeraża ze względu na wiek i te "mleczne zęby"
Ja ostatnio zrobiłem (nie próbowałem, wszystko poszło dziś do oceny) tak, że skórę zdjąłem, ugotowałem i zrobiłem emulsję. Później posypałem /natarłem/ słoninę tą emulsją i do puszki. Zobaczymy jak wrócą opinie
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Właśnie Gonzusiu myślę że taki wariant bardziej byłby dla mnie odpowiedni Czekam więc na degustację i opinię .
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Nooo, Gonzusiu, i co tam z tą degustacją ???
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
Zastanawiam się nad tym czy da się, a jeżeli tak, to w jaki sposób, w jakiej zalewie, etc. ''zapuszkować'' polędwicę łososiową surową aby nie straciła swych walorów smakowo jakościowych ? Co myślicie o tym Gonzo i inni koledzy ?
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?
sverige2 pisze:Nooo, Gonzusiu, i co tam z tą degustacją ???
Jutro będę prawdopodobnie u Tiera. Przekażę mu jedną puszeczkę i wtedy się wypowie jako ten, który jadł opcje bez skóry i ze skórą nie mieloną. Teraz zje z mieloną
Co do polędwicy to myślę, że lepsza opcja w woreczku próżniowym.