Prosta kiełbasa z szynki
: 04 mar 2018, 12:07
Szybki i prosty przepis na kiełbasę:
- Mięso z szynki 2kg
- peklosól 18g/kg
Przyprawy na 1kg:
- 3g pieprz czarny grubo mielony
- 1g kminek utarty w moździerzu
- 11g czosnek
- 1,5g gorczyca
- woda 50ml na 2kg
- jelita wołowe
Mięso kroimy w kawałki ok 2-2,5cm, peklujemy dawką 18g/kg przez 48 godzin. Następnie 1,5kg mięsa mielimy na szarpaku a resztę 0,5kg przepuszcamy przez ślimak w maszynce dwa razy, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy na kleistą masę. Napełniamy w jelita wołowe na odcinki ok 20-25cm. Osadzanie w 10C przez 2-3h wędzenie w temp ok 50C przez 4-5 godzin do jasnej barwy, następnie podpiekanie do uzyskania w środku kiełbasy 65-66C. Smacznego
- Mięso z szynki 2kg
- peklosól 18g/kg
Przyprawy na 1kg:
- 3g pieprz czarny grubo mielony
- 1g kminek utarty w moździerzu
- 11g czosnek
- 1,5g gorczyca
- woda 50ml na 2kg
- jelita wołowe
Mięso kroimy w kawałki ok 2-2,5cm, peklujemy dawką 18g/kg przez 48 godzin. Następnie 1,5kg mięsa mielimy na szarpaku a resztę 0,5kg przepuszcamy przez ślimak w maszynce dwa razy, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy na kleistą masę. Napełniamy w jelita wołowe na odcinki ok 20-25cm. Osadzanie w 10C przez 2-3h wędzenie w temp ok 50C przez 4-5 godzin do jasnej barwy, następnie podpiekanie do uzyskania w środku kiełbasy 65-66C. Smacznego