Nalewka z granatów
: 12 lis 2016, 13:41
Składniki:
- 10 granatów
- 1 litr spirytusu 96%
- 1 litr wódki 40%
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie suszonej skórki z pomarańczy
- 4-5 sztuk kardamonu
- 1 świeża papryczka chili
Wykonanie:
Granaty obieramy i wrzucamy do słoja. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy nim owoce. Laskę wanilii rozkrawamy i nożem ściągamy miękką część i dodajemy do słoja. Wrzucamy również pozostałą część wanilii. Kardamon zgniatamy i dodajemy do słoja. Dorzucamy skórkę z pomarańczy. Z chili odkrawamy zieloną część, a dół rozkrawamy na cztery części i wrzucamy do słoja. Odstawiamy na minimum 2 miesiące. Co jakiś czas mieszamy.
Po 2 miesiącach zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Ja dawałem taką ilość cukru, aby ładnie zakrył owoce. Odstawiamy, mieszamy co dzień aż do momentu, aż cukier się rozpuści. Zlewamy otrzymany sok i łączymy z wcześniej odlanym alkoholem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy.
- 10 granatów
- 1 litr spirytusu 96%
- 1 litr wódki 40%
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie suszonej skórki z pomarańczy
- 4-5 sztuk kardamonu
- 1 świeża papryczka chili
Wykonanie:
Granaty obieramy i wrzucamy do słoja. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy nim owoce. Laskę wanilii rozkrawamy i nożem ściągamy miękką część i dodajemy do słoja. Wrzucamy również pozostałą część wanilii. Kardamon zgniatamy i dodajemy do słoja. Dorzucamy skórkę z pomarańczy. Z chili odkrawamy zieloną część, a dół rozkrawamy na cztery części i wrzucamy do słoja. Odstawiamy na minimum 2 miesiące. Co jakiś czas mieszamy.
Po 2 miesiącach zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Ja dawałem taką ilość cukru, aby ładnie zakrył owoce. Odstawiamy, mieszamy co dzień aż do momentu, aż cukier się rozpuści. Zlewamy otrzymany sok i łączymy z wcześniej odlanym alkoholem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy.