Strona 1 z 1

Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 10:11
autor: tier
Jest to na razie eksperyment, chleb stał kilka dni w temp. pokojowej w smaku dobry ale mocno kruchy, traktuje to jako raczej dodatek do konserwy tj. mam tuszonkę ale przydałoby się czymś zagryźć :D Następna próba chleb na zakwasie żytni, zapowiada się ciekawe. Kolejny słoik otworzę gdzieś za miesiąc.

DSC_2700a.JPG
DSC_2701a.JPG

DSC_2704a.JPG
DSC_2705a.JPG

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 10:33
autor: Dinano
Też czekam na Twój eksperyment z chlebem. Jadłem taki w wojsku jak była wymiana zapasów. Ten chleb miał 5 lat - tak mówił kwatermistrz. Bardzo smakował i był w okrągłych puszkach o dużej średnicy chyba tak ze 30cm.
Jak robiłeś? ile ciasta dałeś do słoika i jak długo -gotowałeś, sterylizowałeś?

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 11:32
autor: tier
Ciasto dość luźne do połowy słoika/puszki wyrastało ok 30-40min następnieie pieczone było w ok 102C przez 40min pod koniec na 120C podniosłem i na 5min przed końcem przyłożyłem zakrętki/dekiel do puszki, gorące zamknąłem. Nie wiem jaka temp obórki mają puszki dlatego starałem się nie przekraczać 120C pieczone pewnie w 160-170C chleb byłby ze skórka itd.

29066477_1691403294281062_7182336198348636160_o.jpg

DSC_2651.JPG

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 11:50
autor: sverige2
No właśnie Tier, jeżeli chlebek żytni, czy pszenno żytni, to tylko na zakwasie. Spróbuj dodać grys ziemniaczany w proporcji ok. 1 łyżka stołowa na ok. 1 kg. chleba w trakcie przygotowywania zaczynu, to znacznie poprawia zarówno konsystencję jak i trwałość chlebusia, czekamy na na dalsze próby i eksperyment, do takiej słoninki toooo, co tam gadać :D

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 19:19
autor: Dinano
Dzięki. Dobre próby, będę też próbował.

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 15 mar 2018, 21:43
autor: Henio
Oglądałem program na TV jak to robią w Stanach . Puszki były napełniane ciastem do połowy i zamykane i obróbka termiczna .Chleb był bardzo ciemny jak nasz razowiec.
https://img.joemonster.org/mg/albums/new/0412/chleb.jpg

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 20 mar 2018, 9:17
autor: Gonzo
Próby z chlebem przeniosłem do oddzielnego tematu.

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

: 29 cze 2018, 11:01
autor: tier
Otworzyłem chleb po 3 miesiącach, niesety nie przetrwał... :mrgreen: