Tak Sla100.
https://wedzeniedomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .
Pozdrawiam