Makrela pokrojona w dzwonki, solanka 10% 2 godz., odstawiona do lodówki na 12 godz. Parowana 5-7 min.
Sos:
- papryka czerwona 280g
- cebula 150g
- marchew 50g
- olej do przesmażenia warzyw 30g
Przesmażamy warzywa ok 5min i dodajemy 2 soki pomidorowe 330ml następnie przyprawy
- sól 8g
- cukier 60g
- papryka słodka 2g
- pieprz czarny 3g
- 3 papryczki piri piri
- ocet jabłkowy 20ml
Gotujemy jeszcze 5min pod koniec sos zaprawiamy 5g mąki ziemniaczanej.
Rybę układamy do puszek i zalewamy sosem, szybkowar 30min.
Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym
Sos lekko pikantny, warzywa chrupiące, następnym razem obiorę z ości bo są twarde.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym
Niewątpliwie smaczne.. Może pozwól konserwie poleżeć z pół roku. Jestem przekonany, że nabierze jeszcze więcej smaku i kruchości ości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam