Sałatka nicejska
: 12 lis 2016, 13:52
Składniki:
1 sałata masłowa
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
1 mała zielona papryka pokrojona w paseczki
1 pomidor pokrojony w ósemki
6 filetów anchois
8 – 12 czarnych oliwek
tuńczyk z puszki
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki
1 jajko na twardo pokrojenie w ćwiartki
suszony rozmaryn
czerwony ocet winny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Najpierw zrób winegret rozmarynowy.
Do miski wsyp szczyptę suszonego rozmarynu, świeżo zmielonej soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz. Dolej 2 łyżki czerwonego octu winnego. Wymieszaj wszystko.
Cały czas mieszając, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
Na dno miski ułóż liście sałaty.
Na sałacie połóż pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, kawałki pomidora, oliwki.
Następnie dodaj tuńczyka, krusząc go najpierw między palcami.
Talarki z czerwonej cebuli rozdziel, aby uzyskać krążki. Ułóż je razem z pozostałą papryką i pomidorem.
Z filetów anchois zrób na wierzchu dekoracyjną gwiazdkę.
Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajka oraz liśćmi natki pietruszki.
Wszystko polej rozmarynowym winegretem.
1 sałata masłowa
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
1 mała zielona papryka pokrojona w paseczki
1 pomidor pokrojony w ósemki
6 filetów anchois
8 – 12 czarnych oliwek
tuńczyk z puszki
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie talarki
1 jajko na twardo pokrojenie w ćwiartki
suszony rozmaryn
czerwony ocet winny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Najpierw zrób winegret rozmarynowy.
Do miski wsyp szczyptę suszonego rozmarynu, świeżo zmielonej soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz. Dolej 2 łyżki czerwonego octu winnego. Wymieszaj wszystko.
Cały czas mieszając, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
Na dno miski ułóż liście sałaty.
Na sałacie połóż pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, kawałki pomidora, oliwki.
Następnie dodaj tuńczyka, krusząc go najpierw między palcami.
Talarki z czerwonej cebuli rozdziel, aby uzyskać krążki. Ułóż je razem z pozostałą papryką i pomidorem.
Z filetów anchois zrób na wierzchu dekoracyjną gwiazdkę.
Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajka oraz liśćmi natki pietruszki.
Wszystko polej rozmarynowym winegretem.