Strona 1 z 1
Czereśnia i wiśnia
: 02 lip 2018, 19:36
autor: Zbój Madej
Cztery pierwsze fotki to czereśnia, pierwszy raz nastawiałem.
Czereśnia z pestką, rozgnieciona gniotakiem do kartofli, 2 x 2.5 kg, cukier 20 dag/kg, zasypałem cukrem 26-go, postało dwa dni zalałem 60% do pełna. Postoi długo
Ostatnia fotka to wiśnia bez pestki (prawie).
Dziś zasypałem cukrem 25dag/kg. Za dwa dni zaleję 60% do pełna. Postoi długo
DSC_0067_wm.JPG
DSC_0068_wm.JPG
DSC_0069_wm.JPG
DSC_0070_wm.JPG
DSC_0071_wm.JPG
Re: Czereśnia i wiśnia
: 02 lip 2018, 20:52
autor: Sla100
Czeresnia brzmi bardzo bardzo ciekawie tym bardziej ze kolega ma dwa wielkie drzewa czeresni na dzialce
czekam na ocene organoleptyczna z niecierpliwoscia !!!!!!
Re: Czereśnia i wiśnia
: 04 lip 2018, 17:02
autor: Zbój Madej
Sla100 pisze:czekam
No ja też czekam co mi z tego wyjdzie
Gdzieś w necie wyczytałem, że do czereśni dodawana jest także skórka cytryny i kto wie czy ja też nie dodam, ale najpierw niech jeszcze się przegryzie.
Re: Czereśnia i wiśnia
: 04 lip 2018, 22:10
autor: Dinano
Zbóju, zalewasz spirytusem razem z owocami? czy tylko sok?
Re: Czereśnia i wiśnia
: 17 sie 2018, 10:24
autor: Zbój Madej
Dinano pisze:Zbóju, zalewasz spirytusem razem z owocami? czy tylko sok?
Zasypałem cukrem, sok się zrobił, dolałem 60%, jeszcze wsio stoi na oknie
Re: Czereśnia i wiśnia
: 07 paź 2018, 18:00
autor: bosman2004
Czyli nastawiłeś wódkę z sokiem.
Re: Czereśnia i wiśnia
: 07 paź 2018, 19:57
autor: Gonzo
Niektórzy tak mówią, że sokówka. Ale tak się zastanawiam jaka jest różnica czy najpierw wiśnie macerujemy i potem zasypujemy cukrem, czy zasypujemy cukrem a potem macerujemy. Według mnie przy drugim sposobie wychodzi bardziej esencjonalny trunek.