Strona 1 z 1

Boczek po chłopsku

: 25 lip 2018, 10:51
autor: tier
Kolejna udana wg. mnie konserwa, prosta i szybka w produkcji, w smaku delikatna rozpływa się w ustach.

Wykonanie:

Kawałki boczku ze skórą docinamy na wielkość puszki i peklujemy 15g/24h, na dno puszki dodajemy kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka płatków czosnku. Boczek obsypujemy czarnym i białym pieprzem, układamy do puszek ale nie pod sam dekiel, zostawiamy ok 2-3 mm, na górę dodajmy ponownie czosnek, plasterek cebuli, liść, ziarna pieprzu, szczyptę majeranku oraz 2g żelatyny, resztę zalewamy solanką 1%. Gotujemy w szybkowarze 100 min.

resized_DSC_5010.JPG
resized_DSC_5011.JPG

resized_DSC_5013.JPG

resized_DSC_5014.JPG
resized_DSC_5016.JPG

resized_DSC_5018.JPG
resized_DSC_5020.JPG

resized_DSC_5025.JPG
resized_DSC_5021.JPG


Smacznego. :D

Re: Boczek po chłopsku

: 25 lip 2018, 12:39
autor: sverige2
Wygląda mocno apetycznie, tylko robisz człowiekowi smaka :D .