Cytrynówka (przepis od Wosia)
: 17 sie 2018, 10:27
Cytrynówka (przepis od Wosia)
Składniki na dwa litry cytrynówki około 40% (dokładnie 38%)- nie jest bardzo słodka:
- Wycisnąć sok z trzech dużych albo czterech mniejszych cytryn
- dodać osiem płaskich łyżeczek cukru i łyżkę miodu – rozpuścić
- obliczyć ilość otrzymanego soku, sok plus przegotowana woda musi dać 1200 ml
- dolać 800 ml spirytusu 95%
- na każde 2l nalewki wrzucić ok. 1.5 cm laski wanilii ( nie zastępować cukrem waniliowym )
- dodać 5-6 świeżych liści mięty i te po dwóch/trzech dniach należy wyjąć
- skroić tak ok 10 cm skórki z cytryny ( bez białego albedo ) i wrzucić niech pływa i odda smak
Po wyjęciu liści mięty, całość przefiltrować przez watkę nawet dwukrotnie.
Odstawić do klarowania grawitacyjnego. Wstawienie do lodówki przyśpiesza klarowanie.
Smakować można już po trzech tygodniach, choć może nie być jeszcze dobrze wyklarowana.
download/file.php?mode=view&id=8622
Składniki na dwa litry cytrynówki około 40% (dokładnie 38%)- nie jest bardzo słodka:
- Wycisnąć sok z trzech dużych albo czterech mniejszych cytryn
- dodać osiem płaskich łyżeczek cukru i łyżkę miodu – rozpuścić
- obliczyć ilość otrzymanego soku, sok plus przegotowana woda musi dać 1200 ml
- dolać 800 ml spirytusu 95%
- na każde 2l nalewki wrzucić ok. 1.5 cm laski wanilii ( nie zastępować cukrem waniliowym )
- dodać 5-6 świeżych liści mięty i te po dwóch/trzech dniach należy wyjąć
- skroić tak ok 10 cm skórki z cytryny ( bez białego albedo ) i wrzucić niech pływa i odda smak
Po wyjęciu liści mięty, całość przefiltrować przez watkę nawet dwukrotnie.
Odstawić do klarowania grawitacyjnego. Wstawienie do lodówki przyśpiesza klarowanie.
Smakować można już po trzech tygodniach, choć może nie być jeszcze dobrze wyklarowana.
download/file.php?mode=view&id=8622