Strona 1 z 1

Cytrynówka (przepis od Wosia)

: 17 sie 2018, 10:27
autor: Zbój Madej
Cytrynówka (przepis od Wosia)

Składniki na dwa litry cytrynówki około 40% (dokładnie 38%)- nie jest bardzo słodka:

- Wycisnąć sok z trzech dużych albo czterech mniejszych cytryn
- dodać osiem płaskich łyżeczek cukru i łyżkę miodu – rozpuścić
- obliczyć ilość otrzymanego soku, sok plus przegotowana woda musi dać 1200 ml
- dolać 800 ml spirytusu 95%
- na każde 2l nalewki wrzucić ok. 1.5 cm laski wanilii ( nie zastępować cukrem waniliowym )
- dodać 5-6 świeżych liści mięty i te po dwóch/trzech dniach należy wyjąć
- skroić tak ok 10 cm skórki z cytryny ( bez białego albedo ) i wrzucić niech pływa i odda smak
Po wyjęciu liści mięty, całość przefiltrować przez watkę nawet dwukrotnie.
Odstawić do klarowania grawitacyjnego. Wstawienie do lodówki przyśpiesza klarowanie.
Smakować można już po trzech tygodniach, choć może nie być jeszcze dobrze wyklarowana.

download/file.php?mode=view&id=8622

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

: 19 sie 2018, 17:54
autor: Zbój Madej
Cytrynówka Wosia przecedzona, poszła do lodówki, wanilię zostawiłem w słoju niech jeszcze naciągnie.
W mniejszym słoiku w lodówce klaruje się od około 2 tyg. nalewka plebana, to co było na dnie po cedzeniu. :D
Wczoraj siostrze dałem posmakować i mówiła, że jest oki, cukru i miodu mam nie dodawać, no to nie dodałem.

Ale mam chęć dosłodzić ;)
DSC_0076_wm.JPG
DSC_0077_wm.JPG

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

: 18 wrz 2018, 17:02
autor: Gonzo
A ta kawa obok to w jakim celu ;)

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

: 30 wrz 2018, 21:12
autor: Zbój Madej
Gonzo, kiedyś w jakimś sklepie z kawami wyczytałem, że dobrze jest kawę ziarnistą przechowywać w lodówce, dłużej świeżość i zapach trzyma.
Raz trzymałem jakieś 1.5 mies. i pachniała jak należy :D