Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim
: 12 lis 2016, 14:51
Składniki:
- płaty śledziowe solone - 5 szt.
- czosnek - 8 ząbków
- czosnek niedźwiedzi suszony
- cebula - 3-4 szt. (w zależności od upodobań)
- olej rzepakowy
- mleko
Przygotowanie:
Płaty śledziowe wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Moczymy do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas słoności. Średnio zajmuje to około 3-4h. Wyjmujemy śledzie z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku rozkrawamy na pół. Śledzie obsypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Na dno słoiczka dajemy trochę cebuli, kawałki czosnku i układamy śledzie. Tak układamy warstwami do zapełnienia słoiczka. Ważne, aby na samej górze była cebula z czosnkiem. Zalewamy do pełna olejem rzepakowym, zakręcamy słoiki i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- płaty śledziowe solone - 5 szt.
- czosnek - 8 ząbków
- czosnek niedźwiedzi suszony
- cebula - 3-4 szt. (w zależności od upodobań)
- olej rzepakowy
- mleko
Przygotowanie:
Płaty śledziowe wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Moczymy do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas słoności. Średnio zajmuje to około 3-4h. Wyjmujemy śledzie z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku rozkrawamy na pół. Śledzie obsypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Na dno słoiczka dajemy trochę cebuli, kawałki czosnku i układamy śledzie. Tak układamy warstwami do zapełnienia słoiczka. Ważne, aby na samej górze była cebula z czosnkiem. Zalewamy do pełna olejem rzepakowym, zakręcamy słoiki i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.