Śledzie smażone w zalewie octowej
: 12 lis 2016, 15:02
Śledzie z przepisu Wiolety Wójcik:
https://www.facebook.com/55323635814541 ... =3&theater
Świeże tuszki śledzia umyłam. Doprawiłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Usmażyłam na oleju, na średnim ogniu, na rumiano. Na tłuszczu na którym smażyłam śledzie poddusiłam 3 średnie cebule pokrojone w półplasterki. Do naczynia włożyłam warstwę śledzi warstwę cebuli na przemian. Całość zalałam zalewą
Zalewa
1 litr wody, szkl 250 ml octu, parę kulek ziela angielskiego i pieprzu, kilka liści laurowych, 3 - 4 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli - zagotować. Składniki zalewy gotowałam 5 minut. Gorącą zalewą zalałam śledzie. Śledzie muszą w zalewie postać chociaż ze dwa dni.
https://www.facebook.com/55323635814541 ... =3&theater
Świeże tuszki śledzia umyłam. Doprawiłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Usmażyłam na oleju, na średnim ogniu, na rumiano. Na tłuszczu na którym smażyłam śledzie poddusiłam 3 średnie cebule pokrojone w półplasterki. Do naczynia włożyłam warstwę śledzi warstwę cebuli na przemian. Całość zalałam zalewą
Zalewa
1 litr wody, szkl 250 ml octu, parę kulek ziela angielskiego i pieprzu, kilka liści laurowych, 3 - 4 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli - zagotować. Składniki zalewy gotowałam 5 minut. Gorącą zalewą zalałam śledzie. Śledzie muszą w zalewie postać chociaż ze dwa dni.