Strona 1 z 1
Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 19:19
autor: Grzegorz Z.
Przygotowujemy solankę 100g soli na 1 litr wody i wkładamy filety z kurczaka na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i wiążemy. Zostawiamy na noc do ociekania. Osuszamy w wędzarni do momentu, aż przy dotknięciu dłonią mięso nie będzie się kleić. Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni do uzyskania koloru. Parzymy w wodzie o temperaturze 70-75 stopni do osiągnięciu w środku mięsa temperatury 72 stopni.
DSC_1366.JPG
DSC_1367.JPG
DSC_1368.JPG
DSC_1369.JPG
DSC_1377.JPG
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 19:25
autor: Artur
To jest filet pojedynczy czy podwójny z kurczaka? Bo wydaje się dość duży
.
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 19:28
autor: Grzegorz Z.
podwójny
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 19:56
autor: Artur
I nie wychodzi przesuszony?
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 19:57
autor: Grzegorz Z.
nie
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 20:05
autor: Artur
No to przy następnym wędzeniu będzie próba. Dzięki za podpowiedź
.
Re: Wędzony filet z kurczaka
: 12 lis 2016, 20:11
autor: Grzegorz Z.
wrzuć później efekty pracy