Palcówka z duchem puszczy
: 09 lut 2019, 20:47
Palcówka z dodatkiem ducha puszczy.
Przepis na 3kg:
- 1,2kg boczek
- 1,8 kg łopatka
Mięso peklujemy dawką 22g/kg przez min 24h, po tym czasie mielimy na stiku 8mm i dodajemy na całość (3 kg) przyprawy:
- czosnek granulowany 10g
- pieprz swieżo utarty 10g
- cukier 6g
- 8g gorczyca
- 4g majeranek
- 45ml duch puszczy lub inny alkohol
- 50ml woda
Całość dokładnie wyrabiamy i nadziewamy w jelita wp. Wieszamy w temp. pokojowej na 2 dni w celu fermentacji. Po 2 dniach przenosimy w chłodnie miejsce 10-11C na min 7-8 dni. Jak na wyrób bez dodatku kultur, kiełbasa jest kwaśna. Smacznego.
Przepis na 3kg:
- 1,2kg boczek
- 1,8 kg łopatka
Mięso peklujemy dawką 22g/kg przez min 24h, po tym czasie mielimy na stiku 8mm i dodajemy na całość (3 kg) przyprawy:
- czosnek granulowany 10g
- pieprz swieżo utarty 10g
- cukier 6g
- 8g gorczyca
- 4g majeranek
- 45ml duch puszczy lub inny alkohol
- 50ml woda
Całość dokładnie wyrabiamy i nadziewamy w jelita wp. Wieszamy w temp. pokojowej na 2 dni w celu fermentacji. Po 2 dniach przenosimy w chłodnie miejsce 10-11C na min 7-8 dni. Jak na wyrób bez dodatku kultur, kiełbasa jest kwaśna. Smacznego.