Karkówka pieczona z jabłkami i sliwkami
: 06 maja 2019, 12:28
Banalnie proste wykonanie i bardzo smaczne:
1 Karkówka - przecinasz wnętrze robiąc maksymalnie głęboką kieszeń
2, Jabłka boiken/reneta obrane ćwiartki lekko i krótko obsmażasz na maśle klarowanym z szatkowanym drobno rozmarynem - trochę je solisz ,posypujesz pieprzem mielonym.
3. Karkówkę nadziewasz jabłkami dość ciasno, zaszywasz w dowolny sposób nacięcie kieszeni -u mnie wykałaczki i przesznurowane
4. 2- 3 cebule kroisz w dowolne grubsze kawałki na spód brytwanki.
5. Wkładasz karkówkę Przykrywasz brytwankę (karkówkę z zewnątrz solisz i trochę pieprzu), obkładasz śliwkami ( dałem mrożone)
6. Podlewasz szklanką czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości
7. Piekarnik 180 st 1,5 godz, Obracamy karkówkę i jeszcze 10 min
8. dajesz 10-15 min odpocząć - gotowe
1 Karkówka - przecinasz wnętrze robiąc maksymalnie głęboką kieszeń
2, Jabłka boiken/reneta obrane ćwiartki lekko i krótko obsmażasz na maśle klarowanym z szatkowanym drobno rozmarynem - trochę je solisz ,posypujesz pieprzem mielonym.
3. Karkówkę nadziewasz jabłkami dość ciasno, zaszywasz w dowolny sposób nacięcie kieszeni -u mnie wykałaczki i przesznurowane
4. 2- 3 cebule kroisz w dowolne grubsze kawałki na spód brytwanki.
5. Wkładasz karkówkę Przykrywasz brytwankę (karkówkę z zewnątrz solisz i trochę pieprzu), obkładasz śliwkami ( dałem mrożone)
6. Podlewasz szklanką czerwonego wytrawnego wina dobrej jakości
7. Piekarnik 180 st 1,5 godz, Obracamy karkówkę i jeszcze 10 min
8. dajesz 10-15 min odpocząć - gotowe