Karkówka imbirowa
: 06 maja 2019, 12:36
Karkówka z imbirem:
2 kg karczku z kością
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki rozgniecionego imbiru
3 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki kminu
2 liście laurowe
2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)
1-2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki melasy
sól
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.
Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć karczek na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pokrój mięso w kawałki grubości 5 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.
2 kg karczku z kością
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki rozgniecionego imbiru
3 laski cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki kminu
2 liście laurowe
2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)
1-2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki melasy
sól
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.
Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć karczek na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pokrój mięso w kawałki grubości 5 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.