Chili con carne
: 16 maja 2019, 15:02
Chili con carne
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z szynki wieprzowej
1 kg mięsa mielonego wołowego
0k 20 dkg słoniny ( najlepiej wędzonej ale niekoniecznie)
4-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
2 cebula spora – drobno posiekana
4 marchewki – obrane, starte na tarce o grubych oczkach
1 cukinia tak do 30 cm - startej na tarce o grubych oczkach bez pestek naturalnie
1-2 szt czerwona papryka – pokrojonej w drobną kostkę
1-2 szt zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę
2 puszki fasoli czerwonej – odsączonej z zalewy
2 puszki kukurydzy – odsączonej z zalewy
2 puszki pomidorów krojonych ( mogę być świeże ok 1 kg)
400- 600 g przecieru pomidorowego
ok 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka
Wytapiamy w kociołku słoninę
dodajemy cebulę – do zeszklenia
dodajemy czosnek przemieszamy krótko
dodajemy mięso – mieszamy od czasu do czasu – do chwili gdy całe zmieni kolor.
Następnie marchewki
po ok godzinie nawet 2 dodajemy pozostałe składniki ( bez cukini) i mieszamy
na ok 10 min przed podaniem dodajemy cukinie – mieszamy – sprawdzamy do smaku ew coś korygujemy pod własne upodobania – smacznego.
( po cichu dodaje szklankę czerwonego wina razem z marchewkami niekoniecznie – ale chyba troche podkręca smak )
cały proces u mnie trwa ok 3-3,5 h przy kociołkowaniu na kociołu otwartym – zwykle podgrzew „rosołowy”
musi tez troche odparowac .
Dobre dodatki na talerz :
ryż ,ziemniaki,
marynowana lub kiszona papryka / ogórki
każda pasta z awocado
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z szynki wieprzowej
1 kg mięsa mielonego wołowego
0k 20 dkg słoniny ( najlepiej wędzonej ale niekoniecznie)
4-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
2 cebula spora – drobno posiekana
4 marchewki – obrane, starte na tarce o grubych oczkach
1 cukinia tak do 30 cm - startej na tarce o grubych oczkach bez pestek naturalnie
1-2 szt czerwona papryka – pokrojonej w drobną kostkę
1-2 szt zielonej papryki – pokrojonej w drobną kostkę
2 puszki fasoli czerwonej – odsączonej z zalewy
2 puszki kukurydzy – odsączonej z zalewy
2 puszki pomidorów krojonych ( mogę być świeże ok 1 kg)
400- 600 g przecieru pomidorowego
ok 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka
Wytapiamy w kociołku słoninę
dodajemy cebulę – do zeszklenia
dodajemy czosnek przemieszamy krótko
dodajemy mięso – mieszamy od czasu do czasu – do chwili gdy całe zmieni kolor.
Następnie marchewki
po ok godzinie nawet 2 dodajemy pozostałe składniki ( bez cukini) i mieszamy
na ok 10 min przed podaniem dodajemy cukinie – mieszamy – sprawdzamy do smaku ew coś korygujemy pod własne upodobania – smacznego.
( po cichu dodaje szklankę czerwonego wina razem z marchewkami niekoniecznie – ale chyba troche podkręca smak )
cały proces u mnie trwa ok 3-3,5 h przy kociołkowaniu na kociołu otwartym – zwykle podgrzew „rosołowy”
musi tez troche odparowac .
Dobre dodatki na talerz :
ryż ,ziemniaki,
marynowana lub kiszona papryka / ogórki
każda pasta z awocado