Kimchi
: 07 lip 2019, 18:59
Po próbie tych zlotowych
KIMCHI
składniki
4-4,5kg kapusty pekińskiej
2-3 białe rzodkwie (najlepiej daikon)
4-5 średniej wielkości marchewki
1-2 pęczki szczypiorku
1 por
1 jabłko ( gruszka) – pozycja opcjonalna
1- 2 główki czosnku
1- 2 spore cebule
1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru tak z 5 cm korzenia
1 szklanka sosu rybnego / ostrygowy
1,5 szklanki płatków chili (gochugaru)
1 szklanka papryki ostrej
0.5 szklanki papryki słodkiej
4 szklanki wody
1/2 szklanki mąki ryżowej kleistej
1/4 szklanki cukru
1 szklanka soli kamiennej, niejodowanej
instrukcja wykonania:
przygotowywujemy 5% solankę – 1 litr/1 kg kapusty pekińskiej
1 . Kapustę pekińską kroimy na pół wzdłuż – następnie połówki na 3 części wzdłuż
i na kawałki – 4-7 cm .
Wrzucamy sukcesywnie do solanki – mieszamy zostawiamy na 1.5 godziny – czasami przemieszamy
2.Obraną rzodkiew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
3. Obraną marchew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
4. por kroimy na małe kawałki
5. szczypiorek kroimy na drobno ( bez przesady)
6. czosnek cebulę jabłko (gruszke) blendujemy z sosem rybnym ( ostrygowym)
7. gotujemy kleik ryżowy (Owsiankę) – na 3-4 szklanki wody dajemy 1/4 szklanki mąki ryżowej kleistej i gotujemy mieszając az zacznie bąblować – dodajemy 1/4 szklanki cukru – i mieszamy aż zacznie się robić przezroczysty minimum 1 minuta .- odstawiamy chłodzimy.
8. Do schłodzonego ( ciepłego) kleiku (owsianki)dodajemy zawartość blendera ,por ,szczypiorek ,papryki – i mieszamy – mamy gotowy sos do Kimchi
9. odlewamy i płuczemy ! 3 krotnie kapustę , rzodkiew i marchew – odsączamy.
10. Mieszamy warzywa z sosem
11. zostawiamy na 2 dni – gotowe
KIMCHI
składniki
4-4,5kg kapusty pekińskiej
2-3 białe rzodkwie (najlepiej daikon)
4-5 średniej wielkości marchewki
1-2 pęczki szczypiorku
1 por
1 jabłko ( gruszka) – pozycja opcjonalna
1- 2 główki czosnku
1- 2 spore cebule
1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru tak z 5 cm korzenia
1 szklanka sosu rybnego / ostrygowy
1,5 szklanki płatków chili (gochugaru)
1 szklanka papryki ostrej
0.5 szklanki papryki słodkiej
4 szklanki wody
1/2 szklanki mąki ryżowej kleistej
1/4 szklanki cukru
1 szklanka soli kamiennej, niejodowanej
instrukcja wykonania:
przygotowywujemy 5% solankę – 1 litr/1 kg kapusty pekińskiej
1 . Kapustę pekińską kroimy na pół wzdłuż – następnie połówki na 3 części wzdłuż
i na kawałki – 4-7 cm .
Wrzucamy sukcesywnie do solanki – mieszamy zostawiamy na 1.5 godziny – czasami przemieszamy
2.Obraną rzodkiew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
3. Obraną marchew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
4. por kroimy na małe kawałki
5. szczypiorek kroimy na drobno ( bez przesady)
6. czosnek cebulę jabłko (gruszke) blendujemy z sosem rybnym ( ostrygowym)
7. gotujemy kleik ryżowy (Owsiankę) – na 3-4 szklanki wody dajemy 1/4 szklanki mąki ryżowej kleistej i gotujemy mieszając az zacznie bąblować – dodajemy 1/4 szklanki cukru – i mieszamy aż zacznie się robić przezroczysty minimum 1 minuta .- odstawiamy chłodzimy.
8. Do schłodzonego ( ciepłego) kleiku (owsianki)dodajemy zawartość blendera ,por ,szczypiorek ,papryki – i mieszamy – mamy gotowy sos do Kimchi
9. odlewamy i płuczemy ! 3 krotnie kapustę , rzodkiew i marchew – odsączamy.
10. Mieszamy warzywa z sosem
11. zostawiamy na 2 dni – gotowe