Nalewka cytrynowa - klasyk
: 14 lis 2016, 9:34
Witam.
Przepis na nalewkę dostałem od Lipki (LP Plipka ) , więc każdy kto ją pił wie, że to klasyk wsród cytrynówek.
Surowce na porcję 5l - mniej się nie opłaca
- 16 cytryn
- alkohol 60%
- cukier 250-500 g - kwestia indywidualna.
- woda do smaku
Przygotowanie.
Na początek parzymy cytryny, gdyż skórki będą wykorzystane.
Poddajemy "kulowaniu" aby przy wyciskaniu oddały więcej soku.
Po tym zabiegu obieramy cytryny cienko ze skórki (bez białego) i zalewamy 60% alkoholem na 3 godziny.
Cytryny wysikamy i sok cedzimy przez sitko, żeby się pozbyć małych pesteczek.
Rozpuszczamy cukier w soku, który w tym celu lekko podgrzewamy aby się lepiej "mieszało" , zlewamy do gąsiorka.
Czekając na alkohol, którym zalaliśmy skórki i aby nam się nie nudziło możemy wybrać się na spacer
Po kilkugodzinnym spacerze, wlewamy do gąsiorka nalew ze skórek + uzupełniamy resztą alkoholu 60% + wodą, kupażując do porządanej mocy %.
Całego gąsiorka niestety już nie zdążyłem uchwycić
Przepis na nalewkę dostałem od Lipki (LP Plipka ) , więc każdy kto ją pił wie, że to klasyk wsród cytrynówek.
Surowce na porcję 5l - mniej się nie opłaca
- 16 cytryn
- alkohol 60%
- cukier 250-500 g - kwestia indywidualna.
- woda do smaku
Przygotowanie.
Na początek parzymy cytryny, gdyż skórki będą wykorzystane.
Poddajemy "kulowaniu" aby przy wyciskaniu oddały więcej soku.
Po tym zabiegu obieramy cytryny cienko ze skórki (bez białego) i zalewamy 60% alkoholem na 3 godziny.
Cytryny wysikamy i sok cedzimy przez sitko, żeby się pozbyć małych pesteczek.
Rozpuszczamy cukier w soku, który w tym celu lekko podgrzewamy aby się lepiej "mieszało" , zlewamy do gąsiorka.
Czekając na alkohol, którym zalaliśmy skórki i aby nam się nie nudziło możemy wybrać się na spacer
Po kilkugodzinnym spacerze, wlewamy do gąsiorka nalew ze skórek + uzupełniamy resztą alkoholu 60% + wodą, kupażując do porządanej mocy %.
Całego gąsiorka niestety już nie zdążyłem uchwycić