Strona 1 z 1

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 31 maja 2017, 18:06
autor: kociołek
Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

Surowiec:

Boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg

Skład solanki 1 litr:

liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram lub sól warzona

Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.

Osuszanie:

Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. Przy wędzeniu w garnku, wsad musi być dobrze osuszony, ja kilka godzin daję nadmuch wentylatorem.

Wędzenie:

Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 31 maja 2017, 20:02
autor: tier
Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 31 maja 2017, 20:44
autor: Piotruś pan
Nie rozumiem jednego, po co przekładać mięso w pojemniku jeśli peklujemy na mokro?
Co innego jak peklujemy na sucho 4 - 6 tygodnie, to wtedy trzeba, bo dolne kawałki mięsa taplają się w soku które puściło solone mięso. W innym przypadku tylko zakażamy solankę. Ja jak pekluję, zazwyczaj dwa tygodnie, to po włożeniu mięsa i dociśnięciu go talerzami nie zaglądam aż do dnia ociekania.

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 01 cze 2017, 21:51
autor: kociołek
Mięso jak pamiętam od kilkudziesięciu lat,zawsze , nawet, peklujące się na mokro je się przekłada. Po prostu, kawałki stykają się i jak się nie przekłada mogą wyjść plamy. W wędzarni też kije z wędlinami się przestawia. Mięso musi równomiernie się zapeklować. Każdy robi jak chce.

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 01 cze 2017, 21:55
autor: kociołek
tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)


Podaję link do mojego bloga,tam opisałem tą metodę wędzenia. http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 01 cze 2017, 22:55
autor: Roger
Jezu ... nie nic nie napiszę ...
Bardzo ładne wyroby ... chyba ...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 24 lis 2018, 15:30
autor: 2695
"Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny"

Czy potem w mieszkaniu za bardzo nie śmierdzi?

Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.

: 11 gru 2018, 10:14
autor: kociołek
tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze. ;)


http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html