Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.
Surowiec:
Boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg
Skład solanki 1 litr:
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram lub sól warzona
Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie:
Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. Przy wędzeniu w garnku, wsad musi być dobrze osuszony, ja kilka godzin daję nadmuch wentylatorem.
Wędzenie:
Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
Nie rozumiem jednego, po co przekładać mięso w pojemniku jeśli peklujemy na mokro?
Co innego jak peklujemy na sucho 4 - 6 tygodnie, to wtedy trzeba, bo dolne kawałki mięsa taplają się w soku które puściło solone mięso. W innym przypadku tylko zakażamy solankę. Ja jak pekluję, zazwyczaj dwa tygodnie, to po włożeniu mięsa i dociśnięciu go talerzami nie zaglądam aż do dnia ociekania.
Co innego jak peklujemy na sucho 4 - 6 tygodnie, to wtedy trzeba, bo dolne kawałki mięsa taplają się w soku które puściło solone mięso. W innym przypadku tylko zakażamy solankę. Ja jak pekluję, zazwyczaj dwa tygodnie, to po włożeniu mięsa i dociśnięciu go talerzami nie zaglądam aż do dnia ociekania.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
Mięso jak pamiętam od kilkudziesięciu lat,zawsze , nawet, peklujące się na mokro je się przekłada. Po prostu, kawałki stykają się i jak się nie przekłada mogą wyjść plamy. W wędzarni też kije z wędlinami się przestawia. Mięso musi równomiernie się zapeklować. Każdy robi jak chce.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze.
Podaję link do mojego bloga,tam opisałem tą metodę wędzenia. http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
Jezu ... nie nic nie napiszę ...
Bardzo ładne wyroby ... chyba ...
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Bardzo ładne wyroby ... chyba ...
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- 2695
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2018, 15:23
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
"Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny"
Czy potem w mieszkaniu za bardzo nie śmierdzi?
Czy potem w mieszkaniu za bardzo nie śmierdzi?
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony w garnku.
tier pisze:Kociołek, Napisz coś więcej o tej metodzie wędzenia w garze.
http://czarymarygotujecezary.blogspot.c ... oka-i.html